Nieuws

Op zoek naar boerenvrijheid in het buitenland

Oogsten in Canada - Olga Radzikh via iStock
Bron foto: Olga Radzikh, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    emigratie, boerenemigratie, melkveehouderij
  • Interessant voor
    melkveehouders, emigratie adviseurs, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
Eén op de vijf boeren in Nederland overweegt emigratie. Meer vrijheid voor het ondernemerschap in het buitenland lonkt. Het vakblad Veeteelt interviewt drie geëmigreerde melkveehouder gezinnen; zij vertrokken naar Frankrijk, Denemarken of Canada.

Emigratie is van alle tijden. Emigratiekantoren zagen een stijging in het aantal boeren dat emigreert na het intreden van de fosfaatrechten. De interesse bleef hierna op hetzelfde niveau. Nederlandse boeren overwegen emigratie nu vooral door de toenemende onzekerheid in het landbouwbeleid.

“Er ligt veel op het bordje van de Nederlandse veehouders. Dat komt niet alleen door de stikstofcrisis, maar ook door het beperkte aanbod aan grond met de bijbehorende hoge prijs, het strenge bemestingsbeleid en door de manier waarop de landbouw in de media wordt gebracht.”

"Richard Roddenhof, emigratie coordinator bij Interfarms"

In een trendonderzoek van Nieuwe Oogst geeft 20% van de boeren aan dat zij overwegen te emigreren. De motivaties komen overeen met de analyse van Roddenhof. In Veeteelt vertellen drie melkveehoudergezinnen hoe zij emigratie hebben ervaren.

Uitbreiden in Frankrijk

Het Belgische gezin Declerck-Clinckemaillie wil vooruit. Ze molken eerst 180 koeien op 52 hectare en omwille van de mestafzet en ruwvoervoorziening wilden zij meer land. Dit lukt niet in Wielsbeke, waar ze omringd werden met natuuruitbreiding. Na tien jaar wikken en wegen besloten ze naar Bourseul in Frankrijk te vertrekken, ook al hadden ze het thuisbedrijf nog niet verkocht. Gelukkig volgde de verkoop snel. Het gezin voelt zich goed onthaald op het Franse platteland. Ze hebben nu 280 melkkoeien en 200 stuks jongvee op 252 hectare grond.

“Eigenlijk hadden we dat al veel eerder moeten doen. Hier gelden ook de Europese regels, maar de druk is minder.”

Emilie Clinckemaillie, 2023

Zelfstandig boeren in Canada

Het gezin Maassen van den Brink wil graag zelfstandig boeren. Ze investeerden flink in hun Twentse melkveebedrijf, vlak voor de afschaffing van het melkquotum. De fosfaatrechten veroorzaakten een daling in de melkprijs, waardoor zij niet meer uit de rode cijfers kwamen. Het bedrijf werd verkocht, maar ze wilden wel graag verder zelfstandig boeren.

“In Nederland boer je in de marge en kun je je een fout eigenlijk niet veroorloven. In Canada kun je zakelijk gezien gewoon lekker aan de gang.”

Alexander Maassen van den Brink, 2023

Het gezin woont nu op het eiland Nova Scotia in Canada. Dankzij de goede melkprijs verdienen ze met 50 melkkoeien en 30 stuks jongvee op 80 hectare voldoende.

Innoveren in Denemarken

Robin Kenis (29) en Juuleke Schepens (26) konden het ouderlijk bedrijf in Wuustwezel helaas niet overnemen. Zij besloten over de grens te kijken. In België vreesden zij te veel ‘stikstofgerommel’, waarna Varden in Denemarken een betere optie bleek. Daar kunnen ze naar hartenlust de beoogde innovatie uitvoeren volgens een duurzaam landbouwmodel. Ze vergisten bijvoorbeeld de mest, want minder methaanuitstoot betekent minder emissies. Het jonge stel heeft nu 120 melkkoeien en 90 stuks jongvee op 86 hectare landbouwgrond.

“Daarnaast heeft Denemarken alles te bieden wat we zochten: het fijne klimaat, het familiale karakter, gastvrijheid en de gunstigere grondprijzen.”

Robin Kenis, 2023