Nieuws

Op zoek naar de resistente es

In de zoektocht naar essen die resistent zijn tegen essentaksterfte zijn afgelopen jaar meer dan 100 gezonde essen verzameld. Die essen worden nu opzettelijk besmet. Over een jaar is duidelijk of er bomen zijn die de schimmel kunnen weerstaan.

Essentaksterfte, een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus, zorgt voor steeds meer slachtoffers onder de es. De ziekte werd in 2010 voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Al snel viel op dat niet alle bomen aangetast werden door deze schimmel. De gedachte is dat er genetische verschillen tussen essen bestaan die van invloed zijn op de gevoeligheid voor deze ziekte.

Gezonde bomen

In de zoektocht naar de resistente es riep het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) vorig jaar het publiek op te melden waar op het oog gezonde essen staan. Die reacties leverden een collectie van 135 gezonde bomen op die inmiddels al vermeerderd zijn op een boomkwekerij in Echteld in de Betuwe. Daar staan nu 1500 boompjes klaar voor onderzoek, meldt Wageningen Resource in een artikel van augustus 2018.

Besmetting

De gezonde essen worden besmet met de schimmel. De onderzoekers maken een klein sneetje in de bast waarna ze de boom besmetten met de schimmel. Pas na een jaar wordt duidelijk of de boom de schimmelinfectie kan weerstaan. Dan kun je zien hoe diep de schimmel de boom binnen dringt. De vraag is hoeveel van die besmette bomen ook echt gezond blijven.

Het streven is om tenminste 200 gezonde bomen te gebruiken zodat er een resistente es uit geselecteerd kan worden.

(Bron foto: Jan Nijman)