Nieuws

Opleidingsprogramma voor beheer oude bomen

Om de kwaliteit en kwantiteit van opleidingen over het beheer van veteraanbomen in heel Europa te stimuleren, is het project VETree opgezet. Dit heeft geresulteerd in een opleidingsprogramma voor (potentiële) lesgevers.

Het programma, meldt vakblad Bomen in het artikel VETree, is in november 2012 gestart met een looptijd van 2 jaar. Het resultaat is de VETree projectenwebsite met op de pagina VETree e-learning links naar divers (gratis) lesmateriaal.

Denk, naast de basisopleiding 'Veteraanbomen waarderen en beheren', aan video's en uitleg over de definitie van veteraanboom. Ook worden binnenkort een handboek (nadere beheerrichtlijnen) en een toets (test algemene kennis veteraanbomen) beschikbaar gesteld.

Bescherm boom met sleutelrol

Vakblad Bomen meldt dat een andere beoogde doelstelling van het project is om kennis kort te sluiten zodat experimenten en fouten uit het verleden niet onnodig herhaald worden en we niet langer veteraanbomen verliezen door verkeerde ingrepen. Het belang van levende zeer oude bomen is groot, stelt de auteur van een in 2014 verschenen artikel Het beheer van veteraanbomen – eveneens in vakblad Bomen. Ze spelen een sleutelrol in de biodiversiteit omdat ze een rijk en vaak gespecialiseerd ecosysteem ondersteunen.

Monumentale bomen-sites

Op de website Landelijk Register Monumentale Bomen is terug te vinden waar bomen staan die volgens dit register van nationaal belang zijn. In veel gevallen gaat het om bomen met een hoge leeftijd, met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving. De site voorziet in een geografische kaart en diverse zoekfuncties, zoals provincie, status, boomnummer. Ook via bomenbieb.nl zijn monumentale bomen (zie gelijknamige link) via een zoekfunctie op provincie en zoekterm (bijvoorbeeld soort) terug te vinden.  

(Bron foto: Pixabay)