Oranje Lijst uitgebreid met oude appelrassen
De wilde voorouder van onze appel is waarschijnlijk afkomstig uit Centraal Azië waar veel wilde appels nog steeds in de natuur voorkomen. De gedomesticeerde appel (Malus domestica) is door de Romeinen geïntroduceerd en heeft dus een lange geschiedenis in Nederland. Halverwege de 19e eeuw kwam er een grote toename in de appelteelt en begon de gerichte veredeling van appel. Men ging actief op zoek naar betere smaken, vormen, kleuren en houdbaarheid. In deze periode zijn er veel nieuwe rassen geïntroduceerd uit andere streken en landen. Hierbij hebben de rassen veel, vaak streekgebonden, synoniemen gekregen. Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld Dantziger Kant, hebben meer dan 100 synoniemen.
Monnikenwerk
Door op zoek te gaan in rassenlijsten en oude literatuurbronnen en door deskundigen van Pomologische Verenigingen te raadplegen hebben de samenstellers van de Oranje Lijst de namen van 500 rassen en hun synoniemen gevonden. Hierbij is ook allerlei andere informatie opgezocht zoals beschrijvingen en afbeeldingen. Van al deze rassen is, door databases en allerlei websites te doorzoeken, nagegaan of en waar in Europa de rassen nog te vinden zijn. Er zijn 344 oude, in Nederland geteelde, appelrassen bewaard gebleven.
In Nederland worden verschillende appelcollecties in stand gehouden door verenigingen, particulieren en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Een overzicht van deze collecties, de aanwezige rassen en andere relevante informatie kan men vinden in De Nederlandse Appel Database.
(Bron foto: CGN)