Orka Morgan verhuist naar dierenpark in Tenerife
Opvang Morgan door Dolfinarium
Morgan werd in juli 2010 ernstig verzwakt gevonden in de Waddenzee. Dolfinarium Harderwijk ving het jonge dier op en liet haar met succes aansterken. Vanaf het begin was echter de vraag wat te doen na de herstelperiode. Kon Morgan zelfstandig terug naar de natuur, of zou ze blijvend door mensen verzorgd moeten worden?
Afweging
In juli dit jaar werd al beslist dat Morgan niet terug kan naar de zee. Dit stuitte op verzet van de ‘Orka Coalitie’, een samenwerkingsverband van verschillende dierenwelzijnsorganisaties. Zij zijn tegen een leven in gevangenschap voor de orka en willen Morgan middels een planmatige aanpak vrijlaten in de natuur. De rechtbank vroeg de staatssecretaris zijn besluit beter te onderbouwen.
In september dit jaar heeft een hoorzitting plaatsgevonden waarin het Dolfinarium en de orkacoalitie hun visie over de toekomst van de orka konden geven. Wetenschappers hebben zorgvuldig gekeken naar de kansen van Morgan bij vrijlating. Het gaat om een jong dier waarvan niet zeker is dat ze zelfstandig voedsel kan vangen. Daarnaast leven orka’s in familieverband, en de familiegroep van Morgan is ondanks vele inspanningen niet te traceren. “Daarom denk ik dat de ook door mij zo gewenste terugkeer van Morgan naar de natuur helaas niet kansrijk is”, aldus Bleker.
Geschikte permanente opvang
Morgan kan niet in Harderwijk blijven. Het bassin in het Dolfinarium is te klein, zo zegt het zeedierenpark zelf ook. In Tenerife is echter een naar de mening van de staatssecretaris geschikte permanente woonplaats gevonden. Het dierenpark Loro Parque heeft een van de grootste bassins ter wereld en is geschikt voor groepshuisvesting van orka’s. Bovendien is het een EU-erkende dierentuin, wat inhoudt dat educatie en wetenschappelijk onderzoek aan de richtlijnen voldoen. Vanwege de ligging binnen Europa is ook de reisafstand voor Morgan acceptabel. Verplaatsen naar het Spaanse eiland is daarom ‘de minst slechte oplossing’, zo meent de staatssecretaris. Op 12 oktober is dit definitieve besluit kenbaar gemaakt aan de betrokken partijen.
Dierenmishandeling?
Een dag voor de bekendmaking deed de orkacoalitie nog aangifte tegen het Dolfinarium wegens dierenmishandeling. Het zeedierenpark reageerde daar verbaasd op. Het welzijn van de jonge vrouwtjesorka heeft bij hen altijd voorop gestaan. Zij zijn blij met de uitspraak van de staatssecretaris.
Zeezoogdieren in gevangenschap
Het houden van zeezoogdieren in gevangenschap is al jaren een onderwerp van discussie. Er is enig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het welzijn van deze diergroep. De schaarse harde gegevens hierover steunen voorzichtig de tegenstanders van zeedierenparken omdat er aanwijzingen zijn dat in gevangenschap levende zeezoogdieren permanent stress ondervinden. Bij het overwegen van de beste keuze voor het welzijn van individuele gevallen, zoals Morgan, zijn echter ook de gevolgen voor het welzijn van het alternatief - vrijlating - meegewogen. Wanneer de orka precies naar Tenerife verhuist is nog niet bekend.
(Bron foto: Wikimedia)