Nieuws

Oude Blaarkopkoe levert na haar dood nog 15 embryo’s

De twaalfjarige Hilda 344 was een bijzondere, grote raszuivere Blaarkop. Het lukte fokker Jan Wieringa niet meer om deze goede fokkoe drachtig te krijgen. Het is echter wel gelukt om na het slachten embryo’s te verkrijgen. Zo kunnen haar unieke genen in de toekomst toch nog gebruikt worden.

In goede samenwerking tussen de eigenaar, de genenbank van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), de slachterij en het IVP-lab van CRV zijn onrijpe eicellen geoogst, gerijpt, bevrucht (IVF) en verder gekweekt (IVP) in het laboratorium. Als vader van de embryo’s werd de stier Adriaan uit de genenbank gekozen, ook een grote raszuivere Blaarkop. De 15 geproduceerde embryo’s zijn ingevroren en worden in de genenbank bewaard bij -196 °C in vloeibare stikstof, totdat ze in een draagmoeder geïmplanteerd worden. Gemiddeld is rond de 50% van de implantaties succesvol .

Eerder zijn ook al embryo’s van  Brandrode en Fries Roodbonte runderen aan de genenbank toegevoegd. Vanwege efficiency wordt meestal gekozen om sperma in te vriezen. Het verzamelen en invriezen van embryo’s is namelijk gecompliceerder.  

Op pagina 15 van De Blaarkopper van februari 2017 kunt u een uitgebreider verslag lezen, inclusief een overzicht van de mogelijke technieken voor embryowinning.

Contact: Kor Oldenbroek, CGN

(Bron foto: Zwanet Faber)