Nieuws

Overzicht erfelijke problemen bij huisdierrassen beschikbaar

Voor (aanstaande) huisdierbezitters is in Groot Brittannië een website in ontwikkeling met een overzicht per ras van belangrijke erfelijke afwijkingen. Op de website wordt uitgebreid ingegaan op de gevolgen voor dierenwelzijn en diergezondheid.

Gevolgen genetische afwijkingen

Sinds de BBC-uitzending ‘Pedigree Dogs Exposed' in 2008 is de aandacht voor de gevolgen voor dierenwelzijn van genetische afwijkingen bij honden en andere huisdieren sterk  toegenomen in de UK. Dit is nog eens versterkt door verschillende aanvullende rapporten van onder meer professor Bateson in 2010 en verschillende rapporten van de Companion Animal Welfare Council. Omdat het belangrijk is het brede publiek en vooral (aanstaande) huisdierbezitters een goed beeld te geven van de risico’s bij een aantal huisdierrassen heeft de Britse organisatie UFAW (Universities Federation for Animal Welfare) een website opgezet om hier aan bij te dragen.

Informatie over honden, katten, konijnen en één vis variëteit

De UFAW website 'Genetic welfare problems of companion animals' is nog volop in ontwikkeling. Toch is er uitgebreide informatie te vinden over meer dan 40 hondenrassen, zeven kattenrassen, drie konijnenrassen en één goudvis variëteit. Het aantal beschreven rassen zal uitgebreider worden. Ook zal informatie over andere zoogdieren, reptielen en amfibieën worden toegevoegd.


(Bron foto: Wikimedia)