Overzicht van de Nederlandse aquacultuur en de aquatische genetische diversiteit
Producenten van vis, schelpdieren, en zeewier, zijn MKB bedrijven, maar er zijn ook internationale bedrijven actief in de productieketen (fokkerij, voeding, systeemontwikkeling), en er zijn top-onderwijs- en onderzoeksinstellingen die zich bezig houden met alle aspecten van aquacultuur.
Van de wilde varianten van de soorten die worden gebruikt in aquacultuur leven alleen de schelpdieren (mossel en oester), paling, tarbot en de snoekbaars in het wild in Nederland. Er zijn echter ook soorten die voorkomen in het wild in Nederland, maar in andere (Europese) landen worden geproduceerd in aquacultuur, zoals de karper.
De FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA) heeft gevraagd om landenrapporten, ten behoeve van het “First State of the World’s Aquatic Genetic Resources for Food and Agriculture” rapport. Het Nederlandse landenrapport beschrijft de nationale aquacultuursector, de relevante soorten vis en schelpdieren, en de belangrijkste factoren die de diversiteit van de geproduceerde soorten en hun wilde varianten beïnvloeden.
(Bron foto: Pixabay)