Nieuws

Paardenraces wereldwijd levensgevaarlijk voor paarden

Zowel in Groot-Brittannië als in de VS is er op dit moment weer veel aandacht voor sterfte van paarden tijdens en na races. Wekelijks sterven er tientallen paarden.

Grand National aanleiding voor actie

Het grootste paardenrace evenement in Engeland de ‘Grand National’ in Aintree brengt weer de nodige aandacht voor het welzijn van paarden in de racesport met zich mee. De Britse dierenbeschermingsorganisatie ‘Animal aid’ houdt al sinds 2007 het aantal dode paarden bij als gevolg van paardenraces. Hieruit blijkt dat het aantal dode paarden kan oplopen tot enkele tientallen per maand. De organisatie roept op het wedden op de deelnemende paarden te boycotten en in plaats daarvan het geld te doneren aan paardenopvangcentra. Ook in Nederland kan gewed worden op de uitslagen van de race.

Hoge sterfte paarden in de VS

De krant New York Times (NYT) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de sterfte van paarden tijdens races in de VS. De krant keek naar cijfers vanaf november 2009 en kwam uit op gemiddeld  honderd sterfgevallen per maand. Als belangrijkste oorzaken noemt de NYT het gebruik van doping en ondeskundig gebruik van medicijnen gecombineerd met het ontbreken van goede regelgeving en toezicht.

Paardenraces in Nederland

Cijfers over sterfte van paarden als gevolg van races in Nederland zijn niet beschikbaar. Het aantal paardenraces is in Nederland echter zowel absoluut als relatief kleiner. Daarnaast zijn er uitgebreide reglementen die misstanden tegengaan en bijbehorende controles zowel vanuit de paardenorganisaties zelf als door de overheid.


(Bron foto: Shutterstock)

Links

(9)