Nieuws

Paardenverzekering, goed idee?

Zo lang je paard gezond is, hoef je je geen zorgen te maken. Maar wat als je paard plotseling ziek wordt? Wie betaalt een koliekoperatie? Je kunt je er voor verzekeren, maar is dat een goed idee? Waar let je op?

Het houden van paarden kost geld. Een deel van de kosten heb je in de hand, zoals stallingkosten, kosten voor het voer of de hoefsmid. En zo lang het paard gezond is, zijn ook diergeneeskundige kosten te overzien. Je kunt denken aan kosten voor vaccinaties, mestonderzoek of gebitsonderhoud. Maar wat als je paard plotseling ziek wordt? Als het een been breekt? Of als het een koliekoperatie moet ondergaan? Je kunt je paard ervoor verzekeren. En er zijn verschillende keuzes schrijft vakblad Veehouder & Veearts in het artikel 'Ziektekostenverzekering voor paarden'.

Verzekeringskosten

Er zijn een zestal aanbieders van paardenverzekeringen. Meestal is er een basisverzekering met daarin een vergoeding van de verzekerde waarde van het paard voor als het dier komt te overlijden. Soms zijn er ook aanvullende vergoedingen, zoals een koliekoperatie of een behandeling van een levensbedreigende verwonding, een fractuur of de kosten van een castratie voor een jonger dier. Wil je echt zekerheid, dan zul je een aanvullend pakket moeten kiezen. De kosten van een verzekering loopt uiteen van zo'n 10 tot 80 euro per paard, meldt het vakblad.

Gezonde paarden

Wil je een paard verzekeren, dan moet het het dier gekeurd worden. Dat kan door een medewerker van de verzekeringsmaatschappij, soms door een dierenarts. Een verzekeraar kan een dier ook weigeren als er meerdere problemen worden gevonden. Een verzekering is er dus voor gezonde paarden, zoals vakblad GD paard in 2009 schreef in het artikel 'Paardenverzekering gaat uit van gezonde paarden'.

Je kunt natuurlijk er voor kiezen je paard niet te verzekeren. In Nederland is naar schatting zo'n 20% van de paarden verzekerd. Heb je geen verzekering, dan moet je sparen voor onvoorziene kosten of voor de aanschaf van een nieuw paard. Maar dan moet je wel rekening houden met onverwachte uitgaven. Een koliekoperatie kan wel 5000 euro kosten.

(Bron foto: Thinkstock)

Links

(1)