Nieuws

Paddenstoelen op je bord

Veel paddenstoelen zijn eetbaar, zoals oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, weidechampignons of cantharellen. Je kunt paddenstoelen gewoon kopen of zelf buiten verzamelen. Maar je kunt ze ook kweken. Op koffiedik bijvoorbeeld.

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een schimmel. De schimmel zelf, die uit hyfen of schimmeldraden bestaat, zie je bijna nooit. De schimmel groeit ondergronds, in dood hout of soms - zoals de mycorrhiza's - leven ze samen met planten. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel ging in april voor tv-programma 'De Kennis van Nu' op zoek naar informatie over schimmels. Hoe groeien ze? Hoe leven ze? Hij ontdekte dat in een kilo bosgrond zo'n 1500 kilometer aan schimmeldraden zit.

Voedingswaarde

Veel paddestoelen kun je eten. Uit het rapport 'Voedingswaarden champignons en andere paddenstoelen' blijkt dat paddenstoelen  veel water bevatten en relatief lage gehaltes aan kollhydraten, eiwtten en vatten. Ze hebben een lage verbrandingswaarde en passen daarom in een energiebeperkt dieet. Verder zijn paddenstoelen een goede bron van verschillende mineralen zoals kalium, fosfor, koper en ijzer. Het gehalte aan calcium en natrium is relatief laag. En paddenstoelen, vooral champignons, bevatten relatief hoge gehalten vitamine B2, B3 en B5. De onderzoekers concludeerden dat paddenstoelen gezond zijn: Er lijken voldoende aanknopingspunten voor een advies de paddenstoel consumptie in de bevolking te verhogen, aldus het rapport.

Plukken

Je kunt paddenstoelen zelf verzamelen door ze te plukken in het veld of bos. Dan moet je wel goed weten welke paddenstoelen je plukt. Sommige zijn dodelijk giftig zoals de groene knolamaniet. Paddenstoelenkenner en plukker Gerard Koopmanschap vertelt het artikel 'Puike paddestoel: bos als lopend buffet' welke paddenstoelen hij plukt. Voor het plukken van eekhoorntjesbrood en cantharellen gaat hij vaak naar het buitenland, maar ook in Nederland vind je die soorten.

Ook Wagenings Universiteitsblad Resource ging al eens op pad met paddenstoelenkenner Thom Kuyper om paddenstoelen te plukken. Kuyper zegt in het artikel 'Giftig, bitter of gewoon vies' wel dat het plukken van paddenstoelen in veel gemeenten verboden is. De paddenstoelen zijn in feite eigendom van de bos-, berm- of tuineigenaar.

Kweken

Je hoeft paddenstoelen niet te plukken. Je kunt ze ook zelf kweken. In het artikel 'De wereld helen met paddenstoelen' in Resource vertellen Sander Reimink en Tom Bewernick hoe zijn begonnen zijn met hun bedrijf Mycocycling waar ze paddenstoelen telen op een substraat van koffieprut, graanresten zaagsel. Het bedrijf is net opgestart. De geteelde paddenstoelen, oesterzwammen, verkopen ze aan consumenten via een abonnement. Ze willen de oesterzwammen ook aan restaurants of winkels verkopen. En het gecomposteerde substraat willen ze aan boeren verkopen. De jonge ondernemers zijn niet de eersten die paddenstoelen op koffiedik telen. Ook Gunter Pauli Mark Slegers begonnen al eerder in Rotterdam met een zelfde teelt, zo blijkt uit een artikel van Berichten Buitenland uit 2014.

(Bron foto: Pixabay)