Nieuws

Partnerschap als basis voor multifunctionele landbouw

Agrarisch ondernemers die andere, nieuwe economische activiteiten willen ontplooien, kunnen veel bereiken op eigen kracht. Maar door samen te werken in partnerschappen kunnen ondernemers nog meer bereiken.

De onlangs verschenen brochure 'Samenwerking in beeld met het Partnership Canvas' van Wageningen University & Research laat zien hoe partnerschappen worden ingezet in boerderijverblijfconcepten. Door samen te werken kunnen partners bijvoorbeeld helpen bij de inzet van beperkte beschikbare arbeid of middelen. In de brochure worden twee bedrijfscases uitgewerkt.

Businessmodel

Partnerschappen behoren tot de elementaire bouwstenen van een bedrijf, zo is te lezen in de brochure. Wat een partner aan jouw businessmodel kan bijdragen, laat een businessmodel canvas zien. Maar je partner zal ook willen weten wat jij aan zijn businessmodel kunt bijdragen. Om elkaars waarde in het partnerschap boven tafel te krijgen is een partnership canvas ontworpen dat uit vier bouwstenen bestaat: gewenste waarde, waardeaanbod, verbindingsactiviteiten en gecreëerde waarde.

Partnership canvas

In de brochure wordt dit partnership canvas verder uitgewerkt voor twee voorbeelden in de boerderijverblijfbranche: FarmCamps en Restinn. FarmCamps is een verblijfsconcept voor gezinnen met kinderen, dat luxe tenten aanbiedt die voorzien zijn van alle gemakken. Restinn richt zich op de zakelijke reiziger en beidt vaste huisjes zonder keuken aan.

Deze brochure is het resultaat van een studie in het kader van de PPS Multifunctionele Landbouw.

(Bron foto: Thinkstock)

Links

(2)