Nieuws

Pas op! Huisdieren en planten in het voorjaar

Hond in narcissenveld - salofoto via Pixabay
Bron foto: Salofoto, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Vergiftiging bij huisdieren
  • Interessant voor
    Dierverzorgers, huisdierbezitters
Bekijk de bronnen
Het is weer lente. Dit brengt naast langere dagen en zonniger weer ook risico’s met zich mee. De fleurige planten in je huis en tuin kunnen gevaar opleveren voor je huisdier.

In het voorjaar brengen veel mensen hun huis en tuin weer op orde en voorzien ze van nieuwe bloemen en planten. Maar dit is voor de huisdierbezitter niet zonder risico, veel bloemen en planten in huis en tuin zijn in meer of mindere mate giftig voor dieren.

Bolbloemen

Bolbloemen zijn het teken van lente. In het vroege voorjaar steken zij hun kopjes boven de grond en kunnen we genieten van de kleurenpracht van sneeuwklokjes, narcissen, tulpen, hyacinten en nog veel meer. Juist deze planten zijn giftig voor dieren. In dit bericht van LICG kom je meer te weten over giftige bolbloemen.

Andere planten

De risico’s van vergiftiging door planten beperken zich niet tot bolbloemen. Ook andere planten kunnen giftig zijn. In 2018 besteedde het vakblad Dibevo aandacht aan gevaarlijke en giftige planten in huis en tuin. In dit artikel kom je meer te weten over waarom giftige planten wel gevaarlijk zijn voor dieren maar niet voor ons als mens, hoe dieren verschillend kunnen reageren op giftige planten en welke stappen je moet zetten bij het vermoeden van vergiftiging. Ook vind je in dit artikel een poster met veelvoorkomende giftige tuinplanten, zodat je extra alert kunt zijn en jouw dier zo nodig kan beschermen.

Wat te doen bij vergiftiging

In het artikel van Dibevo wordt al ingegaan op de stappen die gezet moeten worden na vergiftiging. Wil je hier nog meer over weten? Het LICG heeft een artikel over vergiftiging bij dieren. Dit artikel is niet beperkt tot vergiftiging door bloemen en planten en biedt specifieke informatie over verschijnselen per diersoort.