Nieuws

Patenten uit de kast, innovatie-agenda er in

Veel patenten verstoffen. Niet naar ieders zin: 'Ik zeg weleens tegen politici: stop met je innovatie-agenda en ga eerst de dingen die je op de plank hebt liggen commercieel te gelde maken'.

Aan het woord is een directeur onderzoek van een chemiebedrijf met een lange staat van dienst in het onderzoek bij de overheid. In het artikel 80% van de patenten in de wacht in vakblad V-focus over de voornaamste patentaanvragers in Nederland en de aard van de patenten, is te lezen dat 80 miljoen patenten liggen opgeslagen in de vrij toegankelijke patentendatabase Espacenet. Ruim een kwart miljoen patenten is agrofood gerelateerd.

Wageningen UR

Dit blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut (Patentaanvragen door kennisinstellingen). In het V-focus artikel veel aandacht voor de voornaamste aanvragers onder kennisinstellingen. Aan het woord is ook de manager intellectual property bij Wageningen UR. Hij bestrijdt in het artikel dat veel patenten nutteloos op de plank liggen. 'Wij hebben zo’n 200 patenten in portefeuille en over het merendeel zijn al commerciële afspraken gemaakt. Het octrooieren is dusdanig kostbaar dat we het ons niet kunnen veroorloven veel patenten op de plank te hebben'.

V-focus behandelt de kosten die komen kijken bij patentaanvragen, de relatie tussen kennisinstellingen en de overheid betreffende patenten, het vermarkten van patenten aan bedrijfsleven, enzovoorts.


(Bron foto: Pixabay)