Nieuws

Pectine en brandstof uit koffiepulp en -drab

De wereldwijde koffieconsumptie veroorzaakt veel drab en -in koffieproducerende landen- bergen milieuvervuilende pulp. Twee bedrijven hebben ingezet op de verwaarding hiervan tot brandstof en pectine.

In Chemie Magazine, Koffiekringloop sluit zich, is te lezen dat pectine -die gewonnen kan worden uit koffiepulp- geschikt is als emulgator en stabilisator voor voedingsmiddelen en medicijnen. 'Pectine zit bijvoorbeeld in jams, drinkyoghurt en vruchtenrepen als Sultana.' Uit de drab blijken biodiesel en biomassa-pellets gewonnen te kunnen worden.

Afval

Chemie Magazine meldt dat de wereldwijde koffieconsumptie (500 biljoen kopjes koffie per jaar) jaarlijks 25 miljoen ton afval koffiedrab geeft. Bij verbranding veroorzaakt dit jaarlijks 19 miljoen ton CO2-emissie. Daarnaast blijft nog eens zo'n 17,4 miljoen pulp achter in de exporterende landen (2013). Dit onstaat nadat de boon uit de bes is gehaald: slechts de helft van het gewicht -de bes dus- wordt gebruikt. De pulp wordt niet verbrand, maar vaak in de natuur gedumpt. 'Er komt methaangas vrij en schadelijke stoffen lekken in rivieren, meren en de bodem'.

Pectine

Of het wordt, aldus Berichten Buitenland, in de grond gestort waarna de aarde verzuurt, zie: Grensverleggers: Start-up Pectcof valideert Koffiereststromen. In dit artikel is te lezen dat het 'grensverlegger' Pectcof lukt om de koffiepulp tot 96% te verwaarden. 'De resterende 4% is volgens Dieleman volledig composteerbaar'. Rudi Dieleman spitste zijn oren toen medestudent Andres Belalcazar aan Wageningen University zijn idee pitchte.

Belalcazar, afkomstig uit Colombia, 'kende het beeld van grote bergen milieuvervuilende pulp langs de straten in zijn vaderland maar al te goed', aldus Chemie Magazine. Het vakblad gaat verder in op de methode, meldt dat het procedé van Pectcof het oplosmiddel ethanol overbodig maakt (zie ook presentatie Pectcof) en dat veel fabrikanten nu vooral pectine halen uit appel- en citrusschillen. Afval dat de (vee)voederindustrie ook wel wil hebben, hetgeen concurrentie oplevert.

Biodiesel en pellets

Aan de andere kant van de Noordzee is nu een run op koffiedrab. In Londen haalt Bio-bean koffiedrab op bij lokale koffieshops en fabrieken waar oploskoffie wordt gefabriceerd. Uit de drab worden biomassa-pellets en en biodiesel gehaald: de koffiedrab wordt gedroogd en de dieselolie wordt gescheiden via hexaan-extractie. 'Het restant, in gewicht 80 tot 85 procent van de gedroogde drab, wordt omgezet in biomassa-pellets'. De diesel en pellets worden gebruikt om de stadsbussen op te laten rijden en Londense gebouwen mee te verwarmen.

Links

(1)