Nieuws

Personalised Food voor iedereen

Wat voor de een goed voedsel is, is dat niet voor de ander. Om voor iedereen een voedingspatroon op maat te kunnen creëren moeten betrokken partijen beter kennis uitwisselen en gaan samenwerken.

In de animatie ‘De uitdaging van Personalised Food in een notedop’ van Innovatienetwerk wordt uitgelegd dat goed voedsel voor iedereen verschillend is. Wat voor de een gezond is, is dat niet voor een ander. Dat komt omdat iedereen anders reageert op bepaalde voedselbouwstoffen. Het zou, volgens het filmpje, mooi zijn als iedereen een zogenaamde metabole kaart van zichzelf krijgt, waardoor je precies kunt weten welke stoffen wel of niet goed voor je zijn en wanneer je bepaalde stoffen onder bepaalde omstandigheden nodig hebt.

Samenwerken

Om dit voor elkaar te krijgen zouden diverse partijen, waaronder gezondheidszorg en boeren en tuinders, beter kennis uit moeten wisselen, vertrouwen op moeten bouwen en gaan samenwerken. Volgens het filmpje zijn we dat niet gewend, maar is dat wel noodzakelijk om snel vooruitgang te boeken. Want goed voedsel is voor iedereen verschillend.

Silicon Valley

Volgens het bericht ‘Verkenning van het business potentieel van Personalised Food’ geeft Personalised Food de Nederlandse tuinbouwsector de kans om zich kwalitatief te onderscheiden in een markt die zich steeds meer kenmerkt door grootschalige productie van ‘common food’.
In de toekomst zal volgens het artikel ieders DNA en persoonlijke metabole kaart bekend worden. De Nederlandse tuinbouw kan ervoor zorgen dat dan ook groenten en fruit in de schappen liggen met de inhoudstoffen die hierbij passen. Mensen kunnen dan heel gericht kiezen voor producten die hun gezondheid versterken en ziekten voorkomen. De aanwezigheid van hoogwaardige medische en tuinbouwkennis in Nederland, plus de krachtige patiëntenvraag, maakt Nederland potentieel tot een Silicon Valley van Personalised Food. 


(Bron foto: Pixabay)