Persoonlijk digitaal dieetadvies
Het is al lang bekend dat voedingsproducten als verzadigde vetten of eieren je cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. En dat zout je bloeddruk kan verhogen. Maar niet iedereen is het zelfde, zo is te lezen in in het artikel 'Meten wat jij moet eten' dat onlangs in Wageningen World verscheen. Wat gezond of effectief is voor de een, hoeft niet gezond te zijn voor de ander. Daar komen langzamerhand meer bewijzen voor, zo schrijft Wageningen World.
Personal nutrition
Het magazine van Wageningen UR verwijst naar een onderzoek van het Israëlische Weizmann Instituut dat bij 800 personen een week lang hun dagelijkse consumptie en het suikergehalte in het bloed registreerde. Personen die 's ochtends precies hetzelfde aten, konden twee uur later een totaal andere bloedsuikerspiegel hebben.
Nadat de onderzoekers de bloedsuikerspiegels van de personen relateerden aan de hoeveelheid slaap, de fysieke activiteiten en de samenstelling van de darmflora van de proefpersonen, bleken ze te kunnen voorspellen hoe de suikerspiegel zou reageren. Dit lijkt op een eerste aanzet voor 'personal nutrition' denkt Edith Feikens, Hoogleraar Voeding en Gezondheid in de levenscyclus in Wageningen. Personal nutrition is gebaseerd op het idee dat er individuele voedselbehoeften zijn en dat je daarmee rekening kunt houden.
Toekomstscenario
Er is lang tijd gedacht dat je op basis van DNA-profielen iets zou kunnen zeggen over de effecten van voeding op bijvoorbeeld cholesterolgehaltes, maar dat blijkt toch lastiger. Er zijn meer factoren die een rol spelen, blijkt nu, zoals de samenstelling van de microbiota of microflora in de darmen.
Als het lukt via apps een verband te leggen tussen voeding, gezondheid en data van diverse kleine apparaatjes die gegevens over je gezondheid ophalen, denk aan hartslagmeters, stappentellers of bloedprikkers, dan zou je een persoonlijk digitaal dieetadvies kunnen krijgen. In het programma Personalized Nutrition and Health gaan TNO, Wageningen UR en bedrijven werken aan zo'n toekomstscenario.
Er is een budget van 2 miljoen waarmee 15 tot 20 onderzoekers aan de slag gaan. Liesbeth Luijendijk, business development manager Food Informatics van Food en Biobased Research ziet wel mogelijkheden voor de consument die niet naar de diëtist gaat, maar wel zijn gezondheid wil verbeteren. 'Een persoonlijk digitaal voedingsadvies is voor hem waarschijnlijk laagdrempeliger.'
(Bron foto: Thinkstock)