Nieuws

Perspectief voor eilander zuivelkringloop

Samenvatting
  • Regio
    Waddeneilanden, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog
  • Onderwerp
    Kansen Zuivelkringloop Waddeneilanden
  • Interessant voor
    Melkveehouder, Food Professional
Bekijk de bronnen
De ruim 20 miljoen liter melk die boeren op de waddeneilanden produceren, wordt nu naar het vasteland getransporteerd. Maar in de toekomst wordt die melk op de eilanden zelf verwerkt tot kaas en andere producten. Dat biedt kansen voor een nieuwe zuivelkringloop, stelt lector Peter de Jong.

De melkveehouders op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog produceren jaarlijks zo'n 20 miljoen kilo melk: 9 miljoen kilo op Ameland, 6 miljoen kilo op Terschelling en 5 miljoen kilo op Schiermonnikoog. De melk wordt naar het vasteland getransporteerd waar zuivelcoöperaties het verwerken tot zuivelproducten. Eilander boeren denken erover na of dit ook anders kan. Kun je die melk ook op de eilanden zelf verwerken? Welke mogelijkheden zijn er?

De melkveehouders hebben daarom contact gezocht met onderzoekers van Hogeschool Van Hall Larenstein om te inventariseren welke mogelijkheden er zijn Wat is technisch mogelijk? Hoe zit het met afzet? En wat zijn de kosten? Daarbij kun je denken aan de investeringskosten, proceskosten, carbon footprint en water foot-print. Peter de Jong, lector Zuivelprocestechnologie schrijft over de mogelijkheden in een artikel in VMT.

Kaas

Je kunt melk verwerken tot bijvoorbeeld karnemelk, ijs, yoghurt, kaas. Op de eerste drie producten zijn grote marges te halen, maar de afzetmarkt is onvoldoende. Verwerking tot kaas biedt meer perspectief, zeker als je de wei ook kunt verwerken, bijvoorbeeld tot ricotta, een soort kaas. Voor elke kilo kaas heb je 10 kilogram melk nodig en komt er 10 kilo wei vrij. Je kunt zo per liter verwerkte melk een winst maken van 50 cent, schrijft De Jong in het artikel.

De verschillende concepten worden onderzoekers van Van Hall Larenstein nu verder ontwikkeld en omgezet in producten voor een marktonderzoek.

(Bron foto: Kobus van Leer via Pixabay)