Perspectief voor kweek van zoetwaterkabeljauw
Dat schrijft vakblad Aquacultuur in een artikel over de kweek van zoetwaterkabeljauw. In het artikel staan de geschiedenis en praktijkervaring van pootviskwekerij AquaLota centraal.
Pootvisaanbod
Het aanbod van pootvis - de jonge vis die opgekweekt wordt voor verdere kweek van consumptievis - is een uitdaging voor de zoetwaterkabeljauw of kwabaal (Lota lota). De complexe lange opkweek van larven en de moeizame overgang van het gebruik van levend voer naar de opname van droogvoer maken het lastig, zo benadrukt het vakblad. Maar een gegarandeerd pootvisaanbod biedt kwekers van consumptievis in de Benelux wel de mogelijkheid om met zoetwaterkabeljauw een nieuwe nichemarkt aan te boren.
Inzetten op nichesoorten
Dat is belangrijk, want voor de aquacultuursector in de Benelux is het moeilijk om te concurreren met goedkope geïmporteerde vissoorten die in grote hoeveelheden in het buitenland geproduceerd worden, zo benadrukt het vakblad. Nichesoorten als de zoetwaterkabeljauw, omegabaars en Yellowtail kingfish bieden de sector juist veel kansen.
Onderzoek van onder andere het Aqua-ERF (Aquaculture Education & Research Facility van Odisee Hogeschool in België) en praktijkervaring van het bedrijf AquaLota's hebben bijgedragen aan een succesvolle opkweek van pootvis. Het onderzoek heeft een gestandardiseerd protocol voor de larvale kweek opgeleverd.
Aquavlan2
Onderzoek naar zoetwaterkabeljauw vanuit het Aqua-ERF is onderdeel van het Europese Intereg-project Aquavlan2. Aquavlan2 ondersteunt bedrijven in de aquacultuur- en glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland met technische innovatie.
Ben je benieuwd naar het verhaal van Joachim van AquaLota? Bekijk het artikel van Aquacultuur hieronder.
(Bron foto: uitsnede van NOAA Great Lakes Environmental Research Laboratory via Flickr [cc-by-sa-2.0])