Nieuws

Pesticidenfabrikant wil bloemen voor bijen

‘Help jij mee om de land- en tuinbouw bijenvriendelijk te maken?’ Op de site Burgers voor Bijen roept Syngenta -fabrikant van onder meer zaden en gewasbeschermingsmiddelen- op tot crowdfunding; voor 1 euro kan 1 m2 akkerrand bij een boer naar keuze tot bloei worden gebracht.

AgriHolland meldt in een nieuwsbericht dat het initiatief Burgers voor Bijen wordt ondersteund door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Via crowdfunding kan een burger al met een euro investeren in een ‘bloeiend en kleurrijk platteland, maar ook in het tegengaan van bijensterfte’.

Werkwijze

Telers ontvangen deze euro volledig en het zaad wordt gratis geleverd door Syngenta; op die manier kan de landbouwer kosten dekken. Hij loopt immers inkomsten mis doordat grond waarop bloemen groeien niet bebouwd wordt. Telers kunnen zich aanmelden op de site, een profiel aanmaken en via die weg zaad ontvangen van Syngenta en zich openstellen voor sponsoring door burgers.

Neonicotinoïden

Een ander nieuwsbericht op AgriHolland laat wat meer kritische geluiden horen. Zo beschouwen de Bijenstichting en de KNNV (initiatiefnemers van het Jaar van de Bij) en Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw, de actie als ‘doekje voor het bloeden’. De organisaties vinden Burgers voor Bijen wel sympathiek, maar het initiatief zou pas echt ‘geloofwaardig zijn als Syngenta per direct stopt met de rechtszaak voor het behoud van neonicotinoïden en zich tegelijkertijd inzet voor de ontwikkeling van methoden van plaagbestrijding die niet schadelijk zijn voor bijen’.

Varroa-mijt en biodiversiteit

Syngenta op haar beurt berichtte begin vorig jaar in een persbericht: ‘De milieu-impact van zaadbehandeling met neonicotinoïden is aanzienlijk lager dan bij traditionele veldbespuitingen, waardoor er per hectare tot tien keer minder middel nodig is. “Een verbod op deze technologie is daarom een slechte zaak voor de duurzame landbouw en bovendien red je er geen bijenkolonie mee”, zegt Michael Kester, directeur van Syngenta’.

Syngenta wijt de bijensterfte vooral aan ‘de varroa-mijt, die inmiddels in vrijwel elke bijenkast voorkomt en door parasiteren en virusoverdracht de bijenlarven verzwakt, en aan het gebrek aan biodiversiteit’.

Groen Kennisnet heeft een speciaal dossier Bijensterfte samengesteld: ‘Dé oorzaak naar bijensterfte is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol’. De mijt, achteruitgang van het aanbod aan bloeiende planten en neonicotinoïden worden genoemd als factor, maar ook de genetische samenstelling van bijenvolken, klimaatverandering, enzovoorts.


(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)