Pijnlijke botproblemen bij geiten
Soms gebeurt het dat de voorpoten van jonge geiten krom groeien. Een mogelijke oorzaak is de Engelse ziekte of rachitis. Maar er zijn meer botproblemen. Wil je botproblemen voorkomen, dan moet je weten wat er aan de hand is. Een team van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) buigt zich over mogelijke oorzaken.
Botproblemen
Vakblad GD Schaap en Geit besteedt in het artikel 'Geiten met botproblemen' aandacht aan die problemen. Het vakblad noemt twee mogelijke oorzaken. Engelse ziekte en osteochondrose dissecans (OCD). Vakblad Geitenhouderij besteedde een jaar eerder in het artikel 'Poten heb je om op te staan: maar wat als dat niet goed gaat?' ook aandacht aan deze twee aandoeningen, maar noemde daarnaast ook nog 'spastische parese' als probleem.
Engelse ziekte
Bij Engelse ziekte of rachitis (Engels: rickets) is er sprake van een verstoorde botopbuw. De eerste symptomen zie je bij lammeren tussen de 14 en 21 dagen oud. Die laten bij de ribben op de overgang van bot naar kraakbeen kleine knopvormige verdikkingen zien, de zogenaamde 'rozenknopjes'. De ziekte, die ook bij mensen voorkomt, kwam in de 18e en 19e eeuw veel voor bij kinderen in de geïndustrialiseerde wijken van Londen die te weinig werden blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D, dat je zelf aanmaakt onder invloed van licht, speelt een rol bij deze aandoening. Bij geiten speelt Vitamine D ook een rol, maar een verstoorde calcium-fosforbalans kan ook een oorzaak zijn.
OCD
De andere aandoening die botproblemen kan veroorzaken is osteochondrose desseccans (OCD). Daarbij laat een stuk kraakbeen (chondro) samen met het eronder gelegen bot (osteo) los van het gewrichtsoppervlak. Bij mensen komt dit soms voor in de puberteit. Bij geiten zie je het soms bij jongvolwassen mannelijke dieren. Ze gaan op drie poten staan om de achterpoten te ontlasten. De oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Er zijn diverse factoren die een rol kunnen spelen zoals erfelijke factoren, een te snelle groei, voeding, weinig koper, een overmaat aan zink, een verkeerde calcium-fosfaatbalans of hormonale invloeden. Opvallend is dat bij veel dieren ook de nieren niet goed functioneren.
Spastische parese
Vakblad Geitenhouderij noemt naast deze twee afwijkingen ook nog 'spastische parese' als een oorzaak van botproblemen. Je ziet spastische verlamming aan de achterpoten, die toeneemt. Soms kantelen de dieren het bekken en krommen ze hun onderrug. Heet lijkt er op dat dit een aandoening is van de zenuwcellen die de spieren aansturen.
(Bron foto: Shutterstock)