Nieuws

Plaagdieren op je bord

Japanse oesters en Amerikaanse rivierkreeften verstoren het ecosysteem in onze wateren. En de enorme aantallen grauwe ganzen of stadsduiven zorgen voor overlast. Maar je kunt ze ook eten.

Veel restaurants hebben de Amerikaanse rivierkreeft al op het menu staan. En de grauwe gans is bijzonder smakelijk, maar die wordt nog weinig gegeten, terwijl er wel veel ganzen worden geschoten vanwege de schade die ze veroorzaken. Er zijn restaurants die ganzenvlees wel op het menu zetten. In juli organiseerden diverse restaurants de week van de zomergans om dit vlees onder de aandacht te brengen. Dat je meer plaagdieren kunt eten, meldt tijdschrift Dynamisch Perspectief in het artikel 'Plaagdieren als lekkernij'.

Grauwe gans

Sinds de jaren zestig groeit de populatie van grauwe ganzen in Nederland. In de zomertelling van 2015 zijn er 600.000 ganzen geteld. De ganzen bezorgen boeren veel overlast omdat ze het beste gras opeten en het gras bevuilen waardoor koeien het gras niet meer willen eten, aldus een melkveehouder. Projectleider Els Wennekers van de Vereniging 'Water, land en dijken' werkt samen met boeren, jagers en poeliers in het project 'Ga voor gans'. Doel is ganzenvlees onder de aandacht te brengen door een pakket samen te stellen met ganzenvlees in de hoop dat restaurants gans op het menu zetten.

Stadsduiven

Er zijn meer plaagdieren die je kunt eten. Nicolle Schatborn en Rob Hagenouw willen met de 'Keuken van het Ongewenste Dier', die ze in 2010 hebben opgezet, mensen er toe bewegen anders om te gaan met plaagdieren. Zo wordt op hun initiatief bouillon van ganzenkarkassen gemaakt en maakt een krokettenfabriek kroketten en bitterballen van ganzenvlees. Andere producten zijn gekookte en ingevroren rivierkreeften uit de grachten van Amsterdam, of burgers van paardenvlees. Afgeschreven hobbypaarden worden op transport gezet naar Spanje of Polen, zegt Schatborn, soms komen ze als worstjes weer terug. De paardenburgers zijn voer voor discussie.

De Keuken van het Ongewenste Dier organiseert ook plaagdierdiners waar naast ganzen ook muskusrat, stadsduiven of kraai op het menu staat. Kraaienborst is erg lekker en goed te bereiden als biefstuk.

(Bron foto: Shutterstock)