Nieuws

Plantaardige eiwitten als vleesvervangers

Samenvatting
  • Onderwerp
    Plantaardige eiwitten
  • Interessant voor
    Foodprofessional
Bekijk de bronnen
Het Voedingscentrum heeft de mogelijkheden en uitdagingen van plantaardige eiwitbronnen op een rijtje gezet.

Minder vlees eten is een eerste stap die mensen kunnen nemen om het milieu minder te belasten. Een tweede stap bestaat uit het vervangen van vlees door plantaardige bronnen. De factsheet ‘Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers’ van het Voedingscentrum verkent de duurzaamheid, voedingswaarde en veiligheid van de volgende nieuwe eiwitbronnen: peulvruchten, schimmels (paddenstoelen en quorn), wieren, algen, insecten en kweekvlees.

Belemmeringen

Per nieuwe eiwitbron worden de voor- en nadelen opgesomd en wordt in een schema de voedingswaarde van diverse eiwitbronnen vermeld, vergeleken met criteria voor vleesvervangers.
Een van de belangrijkste belemmeringen bij het introduceren van nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers is, volgens het artikel, onvoldoende acceptatie. Een deel van de oplossing ligt in een culturele verschuiving: het moet stap voor stap normaler worden om meer plantaardig te eten.

Wetgeving

De tweede belangrijke belemmering bij de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe eiwitbronnen is de toelating via de Novel Food Verordening bij de EU. In principe vallen micro-organismen, insecten, schimmels en algen namelijk onder novel foods.
In de toepasbaarheid van de diverse eiwitbronnen schuilt ook een uitdaging. Een toename in het eten van peulvruchten is een makkelijke stap, maar insecten zijn nog maar net geïntroduceerd en zeewier is slechts bekend bij een klein deel van de bevolking en nog moeilijk verkrijgbaar.

(Bron foto: Pixabay)