Nieuws

Planten die van natte voetjes houden

'Nederland kent vooral veel natte locaties', stelt Dendroflora. Zij stelt haar kennis over planten beschikbaar om tot een goede soortkeuze te komen voor permanent natte en periodiek natte locaties.

Dit doet zij in haar jaarboek/tijdschrift uit 2012, zie artikel: Planten voor natte locaties. In het intro van het artikel noemt zij een aantal voorbeelden van natte locaties in de stad, zoals oevers, laaggelegen delen en wadi’s. Waarbij de redactie opmerkt: 'Vooral wadi’s zijn de laatste jaren erg populair geworden en bieden ook veel perspectief voor vergroening'.

Ook de redactie van de Vitale Groen Stad wijst op de toegenomen populariteit van wadi’s: 'Steeds meer steden hebben te kampen met oververzadigde riolen bij grote regenval en er worden daarom steeds meer wadi’s aangelegd. Een wadi bestaat uit een greppel die gewoonlijk droog staat, maar bij regen volloopt (enkele tientallen centimeters)'. (Zie Vitale Groene Stad 2014 - nr. 1, pag. 42-44).

Soortkeuze

Door zo’n wadi of andere watersystemen 'aan te kleden' met met beplanting zijn meerdere functies tegelijk te vervullen, 'maar een goede soortkeuze is van wezenlijk belang'. Onderaan de Dendroflora-uitgave is een zeer uitgebreide lijst met plantensoorten opgenomen. Het geeft per plant informatie over het type (vast, grasachtig, varenachtig, et cetera), de waterbehoefte en de behoefte aan tijdelijke droogstand. Het artikel voorafgaand aan de lijst wordt ingegaan op de definities van permanent natte en periodiek natte locaties. Ook wordt dieper ingegaan op het fenomeen wadi en het plantensortiment voor verschillende locaties (nat, vrij nat en afwisselend nat/droog).

De redactie van Dendroflora richt zich in dit artikel alleen op landplanten voor natte locaties. Waterplanten voor locaties in het oppervlaktewater zijn buiten beschouwing gelaten.


(Bron foto: Pixabay)