Nieuws

Planten filteren fijnstof en formaldehyde

Door binnenlucht met hulp van een ventilator langs een plantensysteem te leiden, kun je fijnstof verwijderen. Bovendien blijkt uit experimenten van TNO dat de planten in staat zijn formaldehyde af te breken.

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Jaarlijks sterven voortijdig 8.000 tot 12.000 mensen door fijnstof. Ook binnen kan fijnstof voor problemen zorgen. Je kunt fijnstof verwijderen en de luchtkwaliteit verbeteren door mechanische luchtfilters in te zetten. Omdat er steeds meer belangstelling is voor het postitief effect van planten op het binnenklimaat, heeft TNO in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) experimenten uitgevoerd.

Experiment

Voor de experimenten maakten de onderzoekers gebruik van zes moderne plantsystemen en twee klassieke systemen met mechanische filters. De systemen zijn getest in een 12m² grote klimaatkamer onder realistische condities. Naast het effect op fijnstof, werd ook onderzocht of de planten in staat zijn formaldehyde af te breken. Formaldehyde is een schadelijke stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt. De stof komt uit sommige bouwmaterialen, textiel of lijmen.

Onderhoud

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de plantensystemen goed scoorden op hun vermogen om formaldehyde af te breken. En waar er een hoge luchtverplaatsing was, kon ook fijnstof goed verwijderd worden. De uitkomsten bieden perspectief, zo is te lezen in de samenvatting van het onderzoek. Voordelen van plantensystemen zijn dat er geen filter vervangen hoeft te worden en dat ze het welbevinden van mensen verhogen. Maar goed onderhoud is cruciaal. En bij systemen met weinig ventilatie, is het effect beperkt.

(Bron foto: zoosnow via Pixabay)