Nieuws

Plantenherstel met biologische fungiciden

Trianum, een biologisch fungicide op basis van sporen van de schimmel Trichoderma harzianum, bestrijdt niet alleen bodemschimmels, maar versterkt ook de weerstand van de plant.

Biologische gewasbeschermingsmiddelen spelen een belangrijke rol in verduurzaming van de teelt. Zo kun je gezond en veilig voedsel produceren. Het biologische fungicide Trianum, dat je kunt gebruiken om schadelijke bodemziekten te onderdrukken, wordt al bijna 20 jaar onderzocht en met succes toegepast in de glastuinbouw, meldt KAS magazine in het artikel 'Blijf plantenziekten een stap voor met biologische fungiciden'.

Herstel

Koppert Biological Systems produceert dit middel dat een fungicide is op basis van sporen van de schimmel Trichoderma harzianum. Door dit middel toe te passen, wordt niet alleen een aantasting door bodemziekten als Pythium, Fusarium en Rhizoctonia onderdrukt. Het middel zorgt er ook voor dat planten zich kunnen herstellen van stress na blootstelling aan ziekteverwekkers of chemische middelen.

Effectief middel

Uit het artikel blijkt dat de stam T­22, die de basis vormt voor dit middel, in feite een hybride is van twee verschillende stammen. Een van die stammen blijkt heel goed te zijn in het koloniseren van de wortels van de planten, terwijl de andere stam een goede ziektebestrijder blijkt te zijn. Die combinatie maakt Trianum tot een effectief middel. De zo geïntroduceerde Trichoderma-schimmel groeit langs de wortels en beschermt de plant tegen ziekteverwekkers.

(Bron foto: Shutterstock)