Nieuws

Plantenvoeding centraal in Onder Glas

Volautomatische mestbakkenvullers, opnameanalyses, mineralenbalansen, bemestingsconcepten en (een alternatief voor) ijzerchelaten. Er is nog veel voordeel te behalen bij plantenvoeding.

In het mei-nummer van Onder Glas staat een aantal artikelen over plantenvoeding. Zo heeft aardbeienbedrijf Van Gennip Kwekerijen gekozen voor volautomatische mestbakkenvullers, valt te lezen in de reportage ‘Automatische bakkenvuller voorkomt fouten bij de bemesting‘. Tegenover de extra investering in het apparaat en de hogere prijs van vloeibare meststoffen (in vergelijking met vaste) staan de voordelen van gemak en het voorkomen van fouten. Kweker Theo van Gennip is erg te spreken over de vullers: ‘Het is altijd nauwkeurig, je hebt geen gesjouw met zakken en je spaart dure uren uit.’

Opnameanalyses

‘De teler die zijn gewas op substraat heel precies de juiste voeding wil geven, doet er goed aan om voedingsrecepten links te laten liggen. Als hij het beter wil doen, moet hij voortaan uitgaan van analyses van de opname.‘ Zo begint het artikel ‘Wat de mat vertelt, is niet automatisch ook de mening van de plant’. Met behulp van een rekenmodel is namelijk te bepalen wat de plant in een substraatteelt opneemt aan voedingsstoffen. De voordelen zijn veelzijdig: onder meer een beter sturing van de gewasgroei, een hogere kilogrammenproductie, meer efficiëntie in het gebruik van meststoffen en een lagere foutenkans, waardoor bijvoorbeeld de weerbaarheid niet in het gevaar komt.

Mineralenbalans

Wageningen UR Glastuinbouw heeft bij Chrysantenbedrijf Jos en Ron Ammerlaan intensief gemeten om een mineralenbalans op te kunnen stellen. Daarover wordt bericht in het artikel ‘Water geven naar behoefte komt stapje dichterbij’. Een deel van de stikstof blijkt te verdwijnen door denitrificatie. Door aanpassing van de watergift en de samenstelling van de meststoffen valt nog meer te sturen. De teler geeft aan dat een goede sensor daarbij essentieel is.

Bemestingsconcept

In het artikel ‘Innovatief bemestingsconcept chrysant kijkt ook naar bodemgesteldheid’ gaat het over een nieuw bemestingsconcept dat rekening houdt met zowel bodemkarakteristieken als gewasbehoefte. De methode voorziet in een grote voorraadbemesting met een organische meststof en regelmatige Spurway-bodemanalyses. Naast een gezond eindproduct moet een en ander leiden tot een efficiëntere toepassing van hoofd- en spoorelementen, minder uitspoeling en uiteindelijk een betere bodemstructuur. Vooralsnog wordt het concept alleen toegepast in de chrysantenteelt.

IJzerchelaten

In twee artikelen wordt aandacht besteed aan ijzerchelaten. Die zijn er in verschillende vormen, die ten aanzien van deze voedingsstof elk binnen een specifiek pH bereik optimaal werken. Wanneer de stabiliteit van de ijzerbinding afneemt door schommelingen in de zuurgraad kunnen chelaten echter ook andere spoorelementen invangen, waardoor hun beschikbaarheid voor de plant vermindert. Telers kiezen de veiligste weg door DTPA te gebruiken en de pH van het druppelwater binnen een bandbreedte van 5,5 tot 6,2 te houden, zo valt te lezen in het artikel ‘Interacties tussen ijzerchelaten en andere spoorelementen vaak onderschat'.
Een alternatieve meststof voor ijzerchelaten lijkt goed te werken, hoewel toediening via een aparte bak nodig is. De meststof biedt daarnaast voordelen bij UV-ontsmetting. Intussen komen ook zuiverdere en natriumarme ijzerchelaten op de markt, die langer recirculeren mogelijk maken. Dat zijn de conclusies in het artikel ‘Alternatief voor ijzerchelaat in praktijk getoetst met positief resultaat’.



(Bron foto: Thinkstock)