Nieuws

Plantweerbaarheid versterken met zeewier

Zeewier kan een rol spelen bij versterking van plantweerbaarheid. Verschillende telers hebben positieve ervaringen bij de inzet van zeewier als bladmeststoffen. Maar werkt het ook? Wat kan de tuinbouw met zeewier?

Om zich te beschermen tegen stress maken planten metabolieten aan. Zeewieren doen dat ook. Na blootstelling aan storm, getijden en golven produceren ze verschillende metabolieten zoals eiwitten, complexe suikers en groeihormonen. En die metabolieten kun je gebruiken om de weerstand van planten te versterken. KAS magazine vraagt zich in het artikel 'Zeewier, het nieuwe wondermiddel voor de tuinbouw?' af of het ook echt werkt.

Plantweerbaarheid

Zeewierextracten worden bijvoorbeeld in de de veehouderij ingezet. De extracten bevorderen het verteringsproces en dragen bij aan de weerbaarheid waardoor je minder antibiotica nodig hebt, zo meldt KAS Magazine. In het artikel is te lezen dat biologische tuinders experimenteren met bladmeststoffen op basis van zeewier. Ton Terlouw van het bedrijf Melspring is ervan overtuigd dat zeewierproducten kunnen bijdragen aan de plantweerbaarheid. Gewassen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen, aldus Terlouw, waardoor je minder bestrijdingsmiddelen in hoeft te zetten. Het bedrijf produceert een lijn met bladmeststoffen op basis van rode en groene zeewierextracten.

Onderzoek

Om te weten te komen of het echt werkt voerde Het Louis Bok Instituut een onderzoek uit met North SeaWeed. Uit die proeven blijkt dat de tomaten- en komkommerplanten die bespoten waren met de bladmeststoffen 15% meer vruchten produceerden, aldus Corala Helmendach van North SeaWeed. In 2016 is er een onderzoek uitgevoerd door Melspring en Dephy Improvement Center in Bleiswijk bij Poinsettia. Zeewierextracten bleken een positief effect te hebben op de groei van de plant.

Positieve ervaringen

Ook verschillende telers zeggen positieve ervaringen te hebben bij bijvoorbeeld kuip- en perkplanten. Het werkt alleen als je het product op het juiste moment inzet, aldus adviseur Peter Keijzer van Delphy. Maar Keijzer vindt dat er wel meer onderzoek nodig is. 'We weten nog onvoldoende van het effect. Het is vaak een kwestie van gevoel. Je gelooft er in of niet.'

De producenten van de zeewierextracten zijn al wel overtuigd van het effect. Zij zeggen dat die producten bewezen hebben een rol te kunnen vervullen in de versterking van plantweerbaarheid.

(Bron foto: Pixabay.com)