Nieuws

Podcast ‘Even Droogvallen met...’

Bron foto: Split Second Stock, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Podcast vistikhetmaar
  • Interessant voor
    Visserijsector
Bekijk de bronnen
Vistikhetmaar, het kennisplatform van en voor de Nederlandse zeevisserij, heeft sinds kort een podcast. Deze podcast houdt de luisteraar op de hoogte van actuele thema’s binnen de Nederlandse visserijsector. In de afleveringen van de podcast ‘Even droogvallen met...’ vertellen verschillende gasten over onderwerpen zoals bemanningszaken, het vissersschip van de toekomst en vrouwen in de visserij.

De podcast waarvan de eerste aflevering op 18 augustus verscheen biedt een brede blik op de Nederlandse visserijsector. Er komen thema’s aan bod die de kennis verdiepen en inzicht geven in de historie van de visserij. De gasten van de eerste drie afleveringen waren Ment van der Zwan, Durk van Tuinen en Adriaan van Rijnsdorp.

Bemanningszaken

In de eerste aflevering was er aandacht voor de werkomstandigheden aan boord. Met gast Ment van de Zwan, expert op het gebied van bemanningszaken en sociale zaken in de visserij, werd gesproken over het werken aan boord.

Kottervisserij

De tweede gast was Durk van Tuinen. Hij werkt bij de Nederlandse Vissersbond als belangenbehartiger van de Nederlandse kottervisserij. Tijdens de aflevering kwamen verschillende dossiers aan bod. Vooral zijn rol als belangenbehartiger van de Nederlandse visserijsector in een periode met de complexe uitdagingen zoals regelgeving en hoge brandstofprijzen werd besproken.

Visserijonderzoeker

In de derde aflevering kwam Adriaan Rijnsdorp aan het woord. Adriaan is ruim 40 jaar werkzaam geweest al visserijonderzoeker. Tijdens deze loopbaan heeft hij zich vooral gericht op de populatiebiologie van commerciële vissoorten, vooral platvis. In deze aflevering werden verschillende onderwerpen besproken zoals de waar- en onwaarheden van bodem beroerende visserij en de toekomst van de visserij.

Actuele thema’s

Naast de bestaande afleveringen zullen er regelmatig nieuwe afleveringen over actuele thema’s verschijnen. Volgende week vrijdag is Klaas-Jelle Koffman te gast. De afleveringen zijn te vinden op de site van vistikhetmaar en de bekende podcastapps.