Nieuws

Poepprobleem te lijf met zeefmachine en poepzuiger

Poep op de speelplaats is een probleem. Gemeenten krijgen hierover vaak klachten. Maar hoe erg is het? Kun je er ziek van worden? En wat doe je er tegen?

Het poepprobleem op speelplaatsen lijkt groot. 80% van de gemeenten krijgt hierover jaarlijks meer dan tien meldingen per jaar, blijkt uit een enquête van vakblad Stad en Groen. Vooral zandbakken zijn berucht. Ze zijn voor honden en katten aantrekkelijke poepplaatsen. Ze kunnen zo zorgen voor besmetting met eitjes van spoelwormen: Toxocara canis bij de hond, Toxocara cati bij de kat. En via kattenpoep kun je een toxoplasmose infectie oplopen.

Besmetting

Johan Oost legt in het artikel 'Een speelplek met een luchtje' uit dat het met de risico's van honden- en kattenpoep nog wel meevalt. Uit bloedonderzoek blijkt dat 19% van de Nederlandse bevolking weleens besmet is geweest met een spoelworm. En 40% van de bevolking blijkt antilichamen tegen Toxoplasma in het bloed te hebben.

Veel mensen zijn ooit met de parasiet in aanraking geweest zonder er ziek van te worden. Na besmetting kun je wel wat klachten krijgen. Je kunt last krijgen van moeheidverschijnselen, lusteloosheid en lichte koorts. Voor zwangere vrouwen is het risico wat groter. Na een besmetting tijdens een zwangerschap kan het ongeboren kind geïnfecteerd raken, met zeer ernstige gevolgen.

Poepbeleid

Gemeenten doen wel wat aan het poepprobleem. Uit de enquête blijkt dat iets minder dan de helft van de gemeenten een poepbeleid heeft. Een derde heeft een poepbeleid voor speelplaatsen. Ze plaatsen bordjes 'verboden voor honden', reinigen het zand periodiek of vragen burgers toezicht te houden. Ruim twee derde van de gemeenten zegt dat ze zand voor gezien houden, zo is te lezen in een tweede artikel over het poepprobleem. Ze passen geen zandbakken of -ondergronden meer toe. 50 procent van de gemeenten vervangt de zand- of snipperbakken door rubbertegels of gras.

Zand zeven

Een minderheid, een vijfde van de gemeenten, reinigt een keer per jaar de zandbakken en zandondergronden door ze te zeven. Je haalt dan niet alleen poep weg, maar ook andere harde objecten zoals glas en peuken. Door het zeven komt er bovendien zuurstof tussen de zandkorrels waardoor anaerobe ziektekiemen worden bestreden.

Hondenpoepzuiger

Hoe zo'n zeefmachine werkt legt het vakblad uit in het artikel 'GKB heeft alle tools voor de verwijdering van honden- en kattenpoep'. Rolf Balvert van de GKB-groep, die zo'n machine bijna non-stop inzet, laat weten voor de gemeente Capelle aan den IJssel zo 500 kuub zand te hebben gereinigd. Daarnaast heeft de GKB-groep een hondenpoepzuiger ontwikkeld waarmee je een strook van 75 centimeter kunt schoonzuigen.

(Bron foto: Bron Doris Antony via Wikimedia Commons)