Nieuws

Positieflijst half jaar uitgesteld

De invoering van de nieuwe positieflijst, die vanaf 1 juli van kracht zou zijn, is met een half jaar uitgesteld. Aanleiding voor dit uitstel is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die kritiek heeft op de wijze van beoordeling van diersoorten. De beoordelingswijze kan beter.

In januari publiceerde het ministerie van Economische Zaken de nieuwe huisdierenlijst (positieflijst) met 123 soorten zoogdieren die als huisdier mogen worden gehouden. Ook werden 153 soorten zoogdieren genoemd die vanaf 1 juli 2017 niet meer als huisdier gehouden mogen worden, althans dat was de bedoeling. Maar na uitspraken van College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de totstandkoming van de lijst heeft staatssecretaris van Dam op 22 juni via een Kamerbrief laten weten de invoering van de positieflijst een half jaar uit te stellen.

Beoordelingswijze

In de Kamerbrief schrijft de staatssecretaris dat het CBb het maatschappelijk belang van een positieflijst niet bekritiseerd, maar dat de wijze van beoordeling wel beter kan. De kritiek van het CBb richt zich op de betrokkenheid in de beoordeling van stakeholders als Het Platform Verantwoord Huisdierenbezit, Dibevo, Stichting AAP en Dierenbescherming. Die zijn niet onafhankelijk en mochten daarom niet betrokken zijn bij de wetenschappelijke beoordeling aldus het CBb.

Nieuwe beoordeling

De staatssecretaris schrijft dat hij tot zijn spijt heeft moeten constateren dat het CBb een streep door de manier van werken heeft gehaald. Hij heeft nog wel gekeken of het mogelijk was om de nieuwe huisdierenlijst alsnog in werking te laten treden, maar dit bleek niet mogelijk. Een nieuwe beoordeling van diersoorten is noodzakelijk. Nu de lijst later ingevoerd wordt, blijft voorlopig de huisdierenlijst uit 2015 van kracht. Hierop staan ongeveer 100 zoogdieren die geschikt zijn om als huisdier gehouden te worden.

(Bron foto: Pixabay)