Nieuws

Power to the pieper

Na quinoa, goji-bessen of tarwegras is er nu ook de aardappel. Met een filmpje lanceerde de Nederlandse Aardappel Organisatie de campagne 'Power to the pieper'.

Waarom zouden we ons heil zoeken in vreemde exotische producten als quinoa, chiazaad of goji-bessen? We hebben toch gewoon de aardappel? Met die gedachte lanceerde aardappels.nl - een intiatief van de Nederlandse Aardappel Organisatie - op 9 februari de campagne 'Powert to the pieper'. Een hipster laat in een filmpje zien waarom: aardappels zijn een onbewerkt natuurproduct dat in combinatie met groenten, vis of vlees een belangrijke bijdrage levert aan je dagelijks benodigde hoeveelheid vitamines en mineralen.

Voedingswaarde

Je wordt niet dik van aardappelen: een portie gekookte aardappelen (200 gram) bevat 150 kcal, bijna 100 kcal minder dan een zelfde portie gekookte rijst, zo is te lezen in een publicatie in Nutrinews. Bovendien is de aardappel een bron van kalium, vitamine B6 en foliumzuur en rijk aan voedingsvezels en vitamine C (3,4,5), magnesium en vitamine B1. Ongeveer 10 % van de energetische waarde van aardappelen wordt geleverd door plantaardige eiwitten. De biologische waarde van eiwitten in aardappelen is lager dan deze van eiwitten in vlees, melk en melkproducten maar hoger dan deze van eiwitten in tarwe en haver.

Aardappeleters

Nederlanders en Belgen zijn aardappeleters. Beide landen staan rond de tiende plek op de wereldranglijst waar het om aardappelconsumptie gaat: de frietminnende Belgen eten gemiddeld 106 kilo per jaar, de prakkende Nederlanders 93,9 kilo. Kort na de Tweede Wereldoorlog aten we nog dertig kilo meer, maar door de toegenomen welvaart en de komst van 'exotische' gerechten verloor de aardappel een deel van zijn populariteit.

Teelt

Ook National Geographic besteedt aandacht aan de aardappel: Nederland behoort tot de belangrijkste aardappelproducerende landen ter wereld. Ongeveer een kwart van het Nederlandse akkerbouwareaal (156.000 hectare) wordt gebruikt voor de productie van aardappelen: consumptieaardappelen, fabrieksaardappelen of pootaardappelen.


(Bron foto: Pixabay)