Nieuws

Praktijkvoorbeelden biobased voor hbo

Hoe kun je gras op een andere manier tot waarde brengen dan het aan koeien te voeren? Of hoe kun je bomen laten groeien in dorre gebieden? De praktijk heeft antwoord gevonden op deze vragen in een aantal uitgewerkte casussen. Kennisnet Biobased ontsluit vier praktische voorbeelden als inspiratie voor projectonderwijs in het hbo.

Grassa

De casus Grassa, een van die vier uitgewerkte praktijkvoorbeelden, laat zien hoe je waardevolle stoffen in gras op een andere manier kunt gebruiken. Via een raffinageproces worden vezels en eiwitten gewonnen uit de vaste stof in gras. Inmiddels is dit praktijkvoorbeeld een echt bedrijf geworden.

Waterboxx

De Waterboxx van Groasis is een voorbeeld van efficient watergebruik zodat je planten kunt zaaien of planten in gebieden waar water schaars of duur is. Die Waterboxx wordt inmiddels commercieel vermarkt en in meer dan 30 landen gebruikt.

Photanol

In de casus Photanol wordt gebruik gemaakt van cyanobacteriën. Deze micro-organismen kun je inzetten als een efficiënte producent van waardevolle organische stoffen zoals bioplastics, essentiële oliën en vele andere toepassingen. Door aanpassing van de in de bacteriën ingebrachte genetische informatie kun je die bacteriën diverse stoffen laten maken.

Unbeatable Beet

Het vierde voorbeeld de 'Unbeatable Beet' laat zien hoe je reststromen van suikerbieten kunt gebruiken als grondstof voor diverse producten Suikerbieten brengen in Nederland jaarlijks gemiddeld 20 à 26 ton droge stof biomassa per hectare op. In dit voorbeeld zie je hoe je de waarde van die bieten kunt verhogen door uit de reststromen eiwitten, mineralen en grondstoffen voor de (petro)chemie te winnen.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(4)

Links

(1)