Nieuws

Praktische tips voor gezond eten

Wat is gezond eten en hoe verdeel je dat op een dag? En mogen tussendoortjes ook?

Gezond eten is gezond kiezen en regelmaat brengen in de voeding. In het artikel 'Maaltijden: In de kijker', uit het Belgische Nutrinews wordt in een Vragen en Antwoorden-vorm veel informatie gegeven over gezonde voeding en hoeveelheden. Zo valt onder andere te lezen dat de dagelijkse behoefte aan energie bij voorkeur wordt verdeeld over drie hoofdmaaltijden en maximaal twee tot drie tussendoortjes.

Meerwaarde

Ideaal levert het ontbijt 25 % (gemiddeld zo’n 500 tot 625 kcal), de tweede broodmaaltijd 30 % (gemiddeld zo’n 600 tot 750 kcal) en de warme maaltijd 30 tot 35 % van de dagelijkse aanbevolen energiebehoefte (gemiddeld zo’n 600 tot 875 kcal).
Met deze verdeling is er nog ruimte voor 2 tot 3 tussendoortjes die samen 10 tot 15 % van de dagelijkse aanbevolen energiebehoefte aanbrengen (gemiddeld zo’n 300 tot 375 kcal). Die tussendoortjes zijn niet noodzakelijk, maar kunnen wel een belangrijke meerwaarde bieden voor kinderen, jongeren en kleine eters, waaronder ook veel ouderen. Op voorwaarde natuurlijk dat ze slim gekozen zijn.

Tabellen

In het artikel is ook een aantal tabellen te vinden waarin de samenstelling van een gezond ontbijt, een gezonde lunch en een gezonde warme maaltijd staat.

Meer vragen en antwoorden over maaltijden zijn te vinden op een speciale pagina hierover op de site van nice-info.be. Eerder verscheen op dezelfde website ook al 'Gezond beleg is een kwestie van variatie en matigheid'.


Bron foto: Pixabay