Nieuws

Precisiebemesting met gps

Op basis van een gps-signaal kun je voorkomen dat de strooibanen van een kunstmeststrooier elkaar overlappen. De strooiers zijn voorzien van secties die automatisch kunnen worden afgesloten. Zo voorkom je dubbele bemesting.

Het artikel 'Secties op de strooier' bespreekt een kunstmeststrooier die voor een gelijkmatige verdeling van kunstmest zelf de instellingen regelt, nadat je noodzakelijke gegevens hebt ingevoerd. Kunstmestsoort, fractionering, litergewicht en perceelsinstellingen.

Dubbele bemesting

Voor een goede en gelijkmatige groei van een gewas of het grasland is het belangrijk dat je kunstmest gelijkmatig verdeelt over het land. Dat is lastig op percelen die niet rechthoekig zijn. Op gerende percelen, percelen die spits toelopen, bestaat de kans dat de strooibanen elkaar overlappen. Sommige stukken krijgen dan een dubbele mestdosis te verwerken. Met sectieafsluiting op de kunstmeststrooier kun je, met behulp van gps, dubbele bemesting voorkomen.

Vakblad Landbouwmechanischtie bespreekt een machine die voorzien is van gps en 24 secties in de uitstrooiopening. Op het moment dat het nodig is, worden op basis van een gps-signaal een deel van de secties afgesloten zodat de strooibanen elkaar niet overlappen.

Fractionering

Behalve de in te voeren perceelsinstellingen heeft de strooier meer gegevens nodig. Kunstmest is er in verschillende samenstellingen en maten. De stikstofmeststof kalkammonsalpeter of KAS kan variëren qua korrelgrootte. Grote en zware korrels kun je verder strooien dan lichte korrels. Voordat je begint te strooien, moet je daarom ook kunstmestsoort, de fractionering en het litergewicht invoeren. De strooier is voorzien van een schudbox om de fractionering van de kunstmest vast te stellen.

(Bron Wikimedia Foto Amazone GmbH & Co. KG)