Nieuws

Preventieve klauwverzorging noodzaak

Bij lacterende koeien kun je de klauwen het beste twee keer per jaar verzorgen. Zo kun je veel aandoeningen voorkomen. Maar uit een Vlaamse enquête blijkt dat bij een op de vier melkveebedrijven geen preventieve klauwverzorging plaatsvindt.

Klauwverzorging zou je twee keer per jaar moeten uitvoeren, aldus vakblad Management&Techniek. Je kunt dat het beste doen bij het droogzetten en rond de honderdste lactatiedag. Maar uit een onderzoek van KU Leuven blijkt dat dit bij lang niet alle Vlaamse melkveebedrijven gebeurt, zo is te lezen in het artikel 'Een goede klauwgezondheid is geen evidentie'.

Preventieve klauwverzorging

De helft van de deelnemers aan de enquête voor dit onderzoek zegt minstens twee keer per jaar de klauwen preventief te verzorgen. Dat dit effect heeft blijkt uit het feit dat bij die bedrijven koeien minder last hebben van aandoeningen als Mortellaro, klassieke stinkpoot en tyloma’s. Maar uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat op 23% van de bedrijven geen preventieve klauwverzorging plaatsvindt.

De onderzoekers vroegen ook naar het moment van klauwverzorging. Dat gebeurt vaak bij het droogzetten (57%) of op vaste momenten in het jaar (38%). Niet meer dan 16% van de bedrijven zegt een klauwverzorging tussen 60 en 120 lactatiedagen uit te voeren.

Klauwaandoening

De onderzoekers vinden het opvallend dat slechts 84% van de bedrijven koeien bij kreupelheid behandelt. Eigenlijk zou je elke koe met een afwijkende gang of bij vermoeden van een klauwaandoening moeten behandelen. Klauwbehandeling wordt meestal (77%) uitgevoerd door een medewerker van het bedrijf. Een op de vier bedrijven schakelt een professionele klauwverzorger in.

Het vakblad concludeert dat veehouders veel tijd en moeite stoppen in klauwverzorging, maar niet altijd voldoende. Het vakblad adviseert steeds advies te vragen aan specialisten om de klauwproblemen onder controle te krijgen.

(Bron foto: Shutterstock)