Nieuws

Producten voor ouderen 'vaak toevalstreffers'

Nieuwe -aansprekende- producten voor jonge ouderen ('babyboomers') zijn vaak toevalstreffers. Denk aan stoommaaltijden. Deze groep consumenten wordt door de foodsector zelden benaderd.

Dit staat in het document Babyboomers aan tafel van de Abn Amro. In Nederland zijn zo’n 2,8 miljoen jonge ouderen, maar voedingsproducten toegespitst op deze groep 60- tot 75-jarigen zijn er niet zoveel. In de uitgave wordt een antwoord gegeven op vragen als: wat betekent vergrijzing voor de voedingsmiddelenindustrie, welke eetbehoeften hebben babyboomers, hoe moet je hen volgens experts benaderen en hoe kun je ze leiden en bereiken?

Gezonde portie

Vanuit de wetenschap wordt gewezen op extra behoefte aan vezels en soms meer proteïnes. Verder is minder zout belangrijk en krijgen sommige ouderen teveel koolhydraten binnen. Ook kunnen betreffende vitamine D, B12 en calcium sneller tekorten ontstaan. Verder zou de consument naarmate deze ouder wordt meer vis eten: 'Gezondheidsoverwegingen zijn daarbij een belangrijke drijfveer'. Over het benaderen van babyboomers is ook veel te lezen. Alvast een aantal tips: scheer ze niet over één kam, benader hen niet met reclames als 'speciaal voor ouderen' en portioneer (ook om verspilling tegen te gaan – een onderwerp dat de meesten wel aanspreekt).

Vermogende groep

Meer informatie over goede voeding, ook voor de nóg jongere 'oudere', staat in het rapport Voeding voor vitale 50-plussers. Het document opent met de opmerking dat 50-plussers minder eten dan jonge mensen, maar van sommige voedingsstoffen meer nodig hebben. Ook in dit rapport wordt stilgestaan bij kansen voor productontwikkeling, evenals bij het gegeven dat het segment 50-plus een relatief vermogende groep consumenten is.

Voor meer informatie over ouderen en voeding, zie de Groen Kennisnet-berichten Gezond de honderd halen met de juiste voeding en Hoe gezond eten ouderen?, of de diverse publicaties hierover die in de Groen Kennisnet-collectie zijn opgenomen.

(Bron foto: Pixabay)