Nieuws

Proeftuin bedient wijngaardeniers in opkomst

Waar wijngaarden in België tot 5 jaar terug zeldzaam waren, wordt tegenwoordig de een na de ander aangelegd. En in Nederland professionaliseert de commerciële wijnbouw zich rap. Een proefwijngaard kon niet lang uitblijven.

De aanleg van deze proeftuin in het Belgische Kerkom-bij-Sint-Truiden dit voorjaar volgde een klein jaar na de oprichting van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw.

Proefwijngaard

In Vakblad Management & Techniek een artikel van de hand van Proefcentrum Fruitteelt, oprichter van het centrum en eigenaar van de proefwijngaard (Proefwijngaard pcfruit in volle ontwikkeling). Aandacht is er voor verschillende soorten op de gaard van 0,56 hectare groot: de proeftuin moet immers ten dienste staan van alle wijnbouwers en dus veel variëteiten bevatten. Stilgestaan wordt bij klassiekers, nieuwe rassen, de opzet van de proeftuin, druifluis, soorten/kruisingen die hiervoor ongevoelig zijn, enzovoorts.

Opleving wijnbouw

In het artikel is in een grafiekje duidelijk te zien dat de opleving c.q. opmars van de Vlaamse wijnbouw zich rond 2009/2010 heeft ingezet. Hoe de geschiedenis van onze zuiderburen met betrekking tot wijn eruit zag en wat haar hoogte- en dieptepunten waren, staat in het artikel Wijnbouw kent een lange voorgeschiedenis. Dit artikel is onderdeel van het Management & Techniekdossier Relance van de Vlaamse wijnbouw (2012). Daarin is ook te lezen over een van de eersten in België die van de wijnbouw een beroep maakte en over het wijnbouwbeleid in Vlaanderen.

Praktische informatie over wijnbouw is onder meer te vinden in de vakbladartikelen Automatische druivenplukker werkt efficiënter en Waarschuwingssysteem voor valse meeldauw.

(Bron foto: Pixabay)