Nieuws

Publiek maakt kennis met wilde soorten voor moderne groenten

Op zaterdag 28 juni kreeg het publiek de kans om met eigen ogen te zien hoe wilde soorten gebruikt worden voor de ontwikkeling van moderne groenten tijdens de Publieksdag Wilde planten en moderne groenten.

Onderzoekers van de Nederlandse genenbank namen de bezoekers in hun verhalen mee naar verre oorden waar zij de wilde soorten van bijvoorbeeld sla, prei en spinazie verzamelen. Plantenwetenschappers gaven een kijkje in de keuken van het onderzoek dat de ontwikkeling van die moderne rassen ondersteunt. En een plantenveredelaar liet zien waarom wilde spinazie zo belangrijk is voor de moderne spinazie van zijn zaadbedrijf.

Zaden van duizenden wilde soorten en oude rassen

De publieksmiddag werd georganiseerd door Wageningen UR Plant Breeding, het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland van Wageningen UR (CGN) en Louis Bolk Instituut. De bezoekers kregen een rondleiding langs proeven in kassen en op het veld en konden die middag ook de genenbank van binnen bekijken. In die genenbank, van het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN), liggen zaden opgeslagen van duizenden wilde soorten en oude rassen. Een deel van die zaden van wilde soorten is door CGN verzameld, een ander deel is afkomstig van genenbanken uit de hele wereld.

Wilde soorten voor de ontwikkeling van lekkerder en beter houdbare groenten

Wilde soorten hebben eigenschappen die heel waardevol zijn. Zo zijn er wilde soorten met weerstand tegen bepaalde ziektes en wilde soorten die goed groeien onder lage stikstofniveaus. Daarom gebruiken veredelingsbedrijven deze wilde soorten graag bij de ontwikkeling van moderne groenten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gehoor geven aan de wens van consumenten en supermarkten naar lekkerder en beter houdbare groenten.

Met de wilde soorten kunnen plantenveredelaars ook nieuwe groenten ontwikkelen die nog beter kunnen tegen ziekten en plagen en tegen extreme omstandigheden zoals droogte en hitte.


(Bron foto: Plant Research International (PRI), nieuwsbericht 1 juli 2014)