Nieuws

Q-organismen: test je kennis via e-learning

Anoplophora chinensis - KKPCW - Wikimedia Commons
Bron foto: KKPCW, Wikimedia Commons (Creative Commons Licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    quarantaine-organismen
  • Interessant voor
    boomkwekers, ondernemers, medewerkers, studenten
Bekijk de bronnen
De Aziatische boktor vormt een risico voor fruitbomen zoals appel en peer. Waar of niet waar? Test je kennis over Q-organismen door middel van de e-learning op FytoCompass.

Quarantaine-organismen (ofwel Q-organismen) vormen een levensgrote bedreiging voor de boomteelt. Als een Q-organisme wordt aangetroffen kan dat betekenen dat een hele kwekerij of zelfs een complete regio op slot gaat en alle handel voor een bepaalde tijd stilligt.

E-learning

Test je kennis van Q-organismen door middel van de e-learningmodule op FytoCompass. Je kunt je kennis eenvoudig testen (of verrijken) met het beantwoorden van een aantal vragen over deze quarantaine-organismen: Aziatische essenprachtkever (Agrilus planipennnis), Japanse kever (Popillia japonica), Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis) en de nauw verwante Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis). De module is bedoeld voor ondernemers, medewerkers en studenten in de sector.

Dossier Q-organismen

Een uitbraak van (nieuwe) Q-organismen kan leiden tot grote economische en maatschappelijke schade. Een reëel risico dat we niet moeten onderschatten. Is de sector hierop voorbereid? Hoe herken je een Q-organisme? Welke schade richten ze aan en welke maatregelen kun je nemen? Voor alle partijen in de boomkwekerijsector is kennis en informatie van cruciaal belang. De antwoorden op deze vragen vind je in het dossier over Q-organismen op Groen Kennisnet. Het dossier gaat uitgebreid in op de Japanse kever, de (Oost-)Aziatische boktor en de Aziatische essenprachtkever.

De e-learningmodule en het dossier zijn twee van de opbrengsten van het Kennis op Maat project ‘Bewustwording en preventie Q-organismen in de boomkwekerij’. Het project is een initiatief van de vijf boomteeltregio’s (Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas en boomteeltstudieclub Midden Brabant), LTO vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen, de handelsorganisatie Anthos, Naktuinbouw en onderzoekers van Wageningen University & Research.