Nieuws

Quinoa uit de Beemster

De vraag naar het superfood quinoa groeit. Vrijwel al dit pseudograan wordt nu geïmporteerd uit Bolivia en Peru. In Nederland kun je ook quinoa telen zoals akkerbouwer Jan Zeeman in Middenbeemster doet.

Quinoa of gierstmelde wordt beschouwd als een superfood omdat het rijk aan essentiële voedingsstoffen: eiwitten, mineralen, vitamines en ijzer. Het gewas is geen graangewas, maar een ganzenvoetachtige (Chenopodium quinoa) of pseudograan en daarom glutenvrij. Een ander voordeel is dat je het op zilte grond kunt telen. Het gewas, dat zijn oorsprong in het Andesgebied in Zuid-Amerika, kun je ook telen in Nederland. Uit informatie van Wageningen University & Research blijkt dat al in de jaren negentig uit onderzoek gebleken is dat quinoa goed groeit in Nederland. Inmiddels zijn er nieuwe rassen ontwikkeld die beter aangepast zijn aan de Nederlandse klimaatomstandigheden.

Teelt

Dat teelt mogelijk is, laat ook  P+ Magazine zien in het artikel 'De verovering van quinoa'. Akkerbouwer Jan Zeeman teelt quinoa op 2 hectare in Middenbeemster. Hij laat weten dat quinoa een ideaal gewas is: Het gewas wortelt diep en heeft niet veel nodig. Er zijn weinig ziekten en plagen en vraagt weinig bemesting, aldus Zeeman. Uit informatie van Wageningen University & Research blijkt dat voor een goede opbrengst voldoende stikstof en kali nodig is. Afhankelijk van de bodemtoestand is een bemesting van 120-180 kg N per hectare nodig. In Nederland worden opbrengsten gehaald van zo'n 3 ton per hectare.

Bolivia

Dat is heel wat meer dan de opbrengst die de kleine boeren in Bolivia halen. Daar is de opbrengst niet meer dan 400 tot 1200 kilo per hectare. P+ Magazine verwijst in het artikel naar de prijswinnende scriptie van de Duitse student Florian Böhm die zich verdiept heeft in de teelt van quinoa door Boliviaanse boeren. Hij meldt dat de Boliviaanse boeren profiteren van de opkomst van dit gewas op de wereldmarkt. Zij verhoogden de productie van productieverhoging van 22.201 ton in 2005 naar 77.354 ton in 2014. De Boliviaanse boeren exporteerden in 2014 42,6% van alle quinoaproductie op de wereld.

In Nederland groeit het gebruik van quinoa. De import groeide in 2015 met 30% en in 2016 met 25%, schrijft P+Magazine. Als je zo de Boliviaanse boeren kunt steunen, moet je dan wel overstappen op de Nederlandse teelt van quinoa? Akkerbouwer Jan Zeeman  denkt dat het op lange termijn niet-houdbaar is dat Zuid-Amerika 90% van de productie blijft leveren. In Nederland zijn er nu 35 boeren die quinoa telen.

(Bron foto: Shutterstock)