Nieuws

Recent toegevoegd aan de gewascollecties van het CGN

CGN voegt regelmatig nieuw materiaal aan de gewascollecties toe. Vanaf september 2018 is er onder andere uitgebreid met wilde spinazie uit Armenië en Azerbeidzjan en “single seed descent” sla lijnen.

Spinazie uit Armenië en Azerbeidzjan

In 2011 verzamelde CGN spinazie in Armenië en Azerbeidzjan. Er worden meestal niet voldoende zaden verzameld om direct aan gebruikers te verstrekken. Daarom moeten er eerst voldoende zaden geteeld worden uit het verzamelde zaad (vermeerderen). Na vermeerderen zijn er nu voldoende kiemkrachtige zaden om uit te geven voor veredeling en onderzoek. In dit nieuwe, onbekende materiaal kunnen eigenschappen zitten die gebruikt kunnen worden in de spinazie veredeling. Er zijn 16 accessies wilde spinazie (Spinacia tetrandra) aan de collectie toegevoegd. Eerder kwamen al 9 accessies cultuur spinazie  (Spinacea oleraca) van dezelfde verzamelmissie beschikbaar.

Als aanvulling op het verzamelde materiaal door CGN is ook een S. tetrandra accessie verzameld in Georgië in 2001 aan de collectie toegevoegd. Dit materiaal is via het Departement van Landbouw van de Verenigde Staten verkregen.

Meer informatie over deze verzamelmissie en meer details over het verzamelde materiaal op de pagina: New in the CGN collection.

21 nieuwe “single seed descent” sla lijnen

De meeste lijnen, geproduceerd in het project, “International Lactuca Genomics Consortium” waren al eerder beschikbaar gemaakt. De zaden zijn niet aan te vragen via de reguliere aanvraag procedure van het CGN. Deze lijnen zijn ondergebracht in een zgn. “Special Collection”.

Meer informatie over dit materiaal en het aanvragen van deze Special Collection op de Special Collection pagina's van de CGN website.

Wilde kool en grassen uit Nederland

Ook is er Brassica oleracea (wilde kool) op een viertal standplaatsen langs de Nederlandse kust (Friesland, Vlieland en  Zeeland) verzameld. Deze zijn nu beschikbaar.

Tenslotte zijn er een aantal grassen uit Nederland en Frankrijk aan de collectie toegevoegd. Het gaat om veldbeemdgras, Italiaans raaigras en rietzwenkgras.

(Bron foto: CGN)