RECOAT: kennis overbrengen over duurzame grondstoffen voor verf, inkt, lijm en kit voor het MKB
Onderwerp
biobased coatings, kennis online
Interessant voor
laboranten, R&D medewerkers, chemici
Het project startte met een dynamische kick-off bijeenkomst op donderdag 26 september 2024. De sprekers boden een actueel overzicht van kennis over biobased grondstoffen voor verf, inkt, lijm en kit. Ook werden tijdens de bijeenkomst vragen en kennis van de deelnemers verzameld, die een basis leggen voor de toekomstige bijeenkomsten. Het project RECOAT is voornamelijk gericht op laboranten, R&D medewerkers en chemisch onderlegde geïnteresseerden. Zij kunnen door deel te nemen aan RECOAT hun kennis verdiepen, waarbij zij in de opvolgende workshops concreet aan de slag kunnen met biobased-monsters en deze kunnen testen in hun eigen producten. Inschrijven voor het project is nog mogelijk, lees daarvoor verder.
Werken aan een CO2-arme en circulaire coatingsindustrie
Volgens Europese afspraken moet Nederland in 2050 klimaatneutraal en volledig circulair zijn. Een belangrijke stap in die richting is een CO2-arme coatingsindustrie. De sector beschikt over al veel kennis, en deelname aan RECOAT geeft vooral Midden- en Kleinbedrijven (MKB) de kans om deze ontwikkelingen te verkennen. MKB-bedrijven worden sterk aangemoedigd om deel te nemen. Zij zijn vaak de motor achter innovaties, maar hebben niet altijd de middelen om zelfstandig de nieuwste ontwikkelingen te volgen.
RECOAT
De belangrijkste activiteit van het project RECOAT zijn drie interactieve bijeenkomsten over biobased grondstoffen, gericht op het MKB. Tijdens deze workshops delen leveranciers en bedrijven hun kennis, worden nieuwe netwerken gevormd en worden biobased alternatieven verkend. Leveranciers bieden monsters aan zodat deelnemers direct met hun eigen producten aan de slag kunnen. Ze behandelen vragen zoals: welke biobased ingrediënten zijn beschikbaar, welke rol kunnen ze spelen in coatings, en wat is de impact op de rest van de formulering? Het project loopt tot medio 2025 en inschrijven is nog steeds mogelijk.
De eerste workshop vindt op 20 november plaats en op 11 maart staat verdere kennismaking in één op één gesprekken op de agenda. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor online aanmelden.