Regelgeving belemmert toepassing van insecten als veevoer
Insecten zijn een ideale voedingsbron voor kippen omdat ze van nature al insecten eten. Insecten als kippenvoer kan een bijdrage leveren aan hun gezondheid, zo is te lezen in een artikel in Pluimveeweb. Het kan het pikgedrag bij kippen verminderen. Bovendien zou je het kweken van insecten goed kunnen combineren met de intensieve veehouderij. Maar het mag niet. Eurpese regelgeving staat niet toe dat insecten tot veevoer verwerkt worden. Dat frusteert insectenkweker Marian Peters. In het artikel 'Insecten in veevoer: 'onbekend maakt onbemind' gaat ze daarom in gesprek met Europarlementariër Jan Huitema van de VVD.
Regelgeving
Peters, die niet alleen directeur is van het bedrijf NGN maar ook medeoprichter van de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik), vindt dat er in de politiek een gebrek is aan aandacht. Ze hekelt het gebrek aan daadkracht van het Europese Parlement en de Commissie. Ze vindt dat er over de regels voor insecten kweken nooit goed is nagedacht, terwijl er veel kansen zijn voorinsecten als grondstof voor kippen en varkens.
Eiwitbronnen
Europarlementariër Huitema ziet wel wat in de mogelijkheden van insectenkweek. 'Het is zeer interessant voor de zelfvoorzienendheid in eiwitbronnen en voor een circulaire economie', zo zegt hij. Hij heeft eens een initiatiefrapport over innovatie in de landbouw geschreven, maar het parlement heeft het hoofdstuk over insecten weggestemd. 'Waarschijnlijk door gebrek aan communicatie', denkt hij hardop: 'Onbekend maakt onbemind'.
Visvoer
Voor visvoer is er wel perspectief. Uit onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) blijkt dat insecten in visvoer veilig gebruikt kunnen worden. Branchevereniging Venik meldt op haar eigen site dat vanaf 1 juli insecteneiwitten in visvoer zijn toegestaan. Huitema denkt dat die toelating een impuls kan geven voor het gebruik in veevoer. Maar zover is het nog niet. Hij weet dat de EU heel voorzichtig is. 'Men wil geen geen nieuwe voedselcrisis en wil daarom eerst alles goed onderzoeken. Voedselveiligheid en het voorzorgsprincipe zijn heel belangrijk.'
(Bron foto: Shutterstock)