Nieuws

Regiotour: van (op)voedstijlen tot 'nudging'

Hoe zet je een kind aan tot gezond eetgedrag en hoe adviseer je welke ouder? Elke ouder heeft zijn eigen opvoedstijl. Onderwerpen die tijdens de regiotour 'Jong geleerd is oud gedaan' aan de orde kwamen.

De informatie uit de tour, georganiseerd door het FrieslandCampina Institute, is terug te lezen in het Verslag: Regiotour 'Jong geleerd is oud gedaan'. Aan het evenement, gehouden in diverse steden in september en oktober, namen (kinder)diëtisten, gewichtsconsulenten, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen deel.

Elk kind spuugt weleens

Ook de sprekers vertegenwoordigden deze beroepsgroepen. Zoals een diëtiste die stelde dat kinderen nu eenmaal meer smaakpapillen hebben: ze adviseerde -daar over smaak niet te twisten valt- niet teveel in discussie te gaan. Of een kinderarts die ouders afraadt teveel te gaan experimenteren. Zo spuugt elk kind weleens of heeft het soms buikpijn. 'Vaak trekken ze de conclusie dat het aan de voeding ligt en dat de klachten dus optreden vanwege een allergie.'

Banaan of appel?

Een andere spreker, een 'nudging' expert, legde uit hoe je onbewust keuzegedrag een zet in de gewenste richting geeft. Een simpel voorbeeld is door kinderen niet te vragen of ze fruit willen, maar of ze een appel of een banaan lusten. Hoe je ouders kunt benaderen inzake opvoeding, legde een opvoedcoach uit, waarbij hij wees op diverse opvoedstijlen (en dito benadering van de ouders).

Van de tour is ook de Compilatiefilm Regiotour 'Jong geleerd is oud gedaan' gemaakt.

(Bron foto: Pixabay)