Relatie tussen ADHD-medicatie kind en groen
Dit wordt gesuggereerd in het rapport Groen en gebruik ADHD-medicatie door kinderen op basis van verzamelde resultaten uit onderzoek naar de relatie tussen het al dan niet gebruiken van een ADHD-medicijn door kinderen en de hoeveelheid groen in hun woonomgeving.
WOZ-waarde
Uit het onderzoek is gebleken dat het percentage groen grondgebruik binnen een straal van 250 tot 500 meter van het woonadres van een kind is gerelateerd aan ADHD-medicatie. Bij nadere analyse van de gegevens is daarbij gebleken dat de relatie groen – (prevalentie) medicijngebruik zich alleen voordoet in minder welgestelde buurten. In een voorbeeld worden buurten genoemd waar de gemiddelde WOZ-waarde onder de € 145.000,- ligt.
Vergelijkt men deze buurten onderling, gemeten naar 45% groen en 25% groen binnen een straal van 250 meter, dan is de kans dat een kind een ADHD-middel gebruikt in eerstgenoemde buurt 10% kleiner dan in de buurt met 25% groen. In het rapport worden wel diverse kanttekeningen geplaatst.
Niet-westerse allochtonen
Naast de WOZ-waarde zijn de analyses gecorrigeerd op een aantal andere punten, te weten: het percentage niet-westerse allochtonen in de buurt, het aandeel kinderen onder de 15 jaar en de stedelijkheidsgraad van de buurt. Vooral het percentage niet-westerse allochtonen was daarbij van belang: hoe hoger dit percentage, des te lager de prevalentie van het ADHD-medicijngebruik.
In het rapport is daarover te lezen: 'Onderzoek van anderen laat zien dat niet-westerse allochtone ouders ADHD-achtig gedrag van hun kind minder snel als problematisch ervaren en hier ook minder snel mee naar de huisarts stappen'.
Verder worden in/bij het onderzoek diverse kanttekeningen geplaats, zoals ook overzichtelijk vermeld in de bij het onderzoek behorende flyer Meer groen, minder ADHD – maar alleen in arme buurten.
(Bron foto: Pixabay)