Relatie voedsel en gezondheid in de spotlight
Onderwerp
Voedsel en gezondheid
Interessant voor
Food professional,multifunctionele landbouwer, melkveehouder
Anje en Rudi Gengler uit Nieuw-Amsterdam startten met de POP3-bijdrage de Fresh Food Academy op hun aspergeboerderij. Deelnemers aan de Academy nemen deel aan culinaire avonden met koks van lokale restaurants. Zo leren zij op een leuke manier andere manieren van het bewerken en bereiden van diverse soorten groenten. De Academy sluit goed aan bij de verbreding van het bedrijf, dat naast de aspergeteelt ook een winkel met streekproducten heeft. Het echtpaar stelt: “Lekker en gezond, dat is onze slogan.”
Inspiratie
Met het themanummer wil het Regiebureau inspireren om projecten rondom voedsel en gezondheid ook in het nieuwe GLB-programma op te pakken. Want ook binnen het nieuwe beleid zijn er volop mogelijkheden voor innovatieve projecten rondom voedsel en gezondheid.
Behalve POP3-projecten staan er ook interviews in het themanummer. Zo laat senior onderzoeker Ton Baars van de Universiteit van Utrecht zijn licht schijnen over de invloed van rauwe melk op het immuunsysteem. Herman Peppelenbos en Frederike Praasterink, beide lector bij HAS Hogeschool in Den Bosch, pleiten voor een andere focus in de landbouw. “Tot nu toe ligt de focus van de landbouw op een hoge productie tegen zo laag mogelijke kosten. Dat heeft ons veel gebracht, maar leidt ook tot bijvoorbeeld biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. De focus zou veel meer moeten liggen op integrale gezondheid: gezonde bodem, gezond voedsel, gezonde mensen, gezonde planeet.”
Kaas van grasgevoerde koeien
Een POP3-project dat in het themanummer naar voren komt is ‘Ut Rond’ dat ook een tastbaar product opleverde: Uut Hooi kaas. Aleid Blitterswijk is melkveehouder in Werkhoven met veel grond en dus veel gras. Enkele jaren geleden koos hij er al voor om zijn koeien te voeren met veel vers gras en met kuilgras. Maar de schommelingen in kwaliteit van het gras zorgden voor een vraagstuk.
Wim de Hoop van het Kennis Center voor Groene Groei (KCGG) was betrokken bij het project. Hij legt uit: “De ene keer zit er veel eiwit in het gras en weinig suiker en de andere keer is het juist andersom. Je krijgt dan forse schommelingen en als je daar geen rekening mee houdt, krijg je geen goede melkproductie of een koe die zich niet lekker voelt.”
Het voeren van hooi van vers voorjaarsgras bleek de oplossing voor de problemen door de samenstelling van herfstgras. Bij het voeren van dit hooi houd je een goede melkkwaliteit met betere onverzadigde vetzuren, omega-3 vetzuren en CLA (essentieel vetzuur), volgens De Hoop. De Uut Hooi kaas die uit dit project voortkwam, verdiende op de Foodspecialiteitenbeurs van 2021 de titel ‘Beste Kaasnoviteit’.
Korte keten loopt vast
Niet ieder POP3-project kent een goede afloop. In Brummen gingen twee zorginstellingen samenwerken in een korte keten met twee boerderijen. Marijn Struik van Happyland koppelde de partijen.
Na afronding van het project waren de partijen zo enthousiast dat ze de samenwerking voortzetten. Er ontstonden nieuwe ideeën. Struik: “Zo stonden er voor het eerst groenteshakes op het menu van de zorginstelling. Dankzij de aandacht voor gezonde voeding ging het medicijngebruik van cliënten omlaag. Kortom, het ging goed.”
Door corona veranderde er veel. Koks, managers en ander personeel van de zorginstellingen kregen andere taken of vertrokken. De samenwerking stopte. Struik heeft hiervan geleerd: leg afspraken vast in een contract. En hij had graag met feiten willen onderbouwen welk effect gezonde voeding heeft op de gezondheid van cliënten.