Nieuws

Restaurants zetten groenten in de hoofdrol

Er zijn steeds meer stijlvolle restaurants waar groenten de hoofdrol spelen. Vlees en vis is er niet meer dan een bijgerecht. Minder vlees is niet alleen lekker, het is zelfs nodig.

Er is een nieuwe generatie chef-koks die je verrassen met groenten die op allerlei manieren klaargemaakt zijn, schrijft SlowFood Magazine in het artikel 'Groenteboeren: waarom vlees niet meer de hoofdrol speelt'. In stijlvolle restaurants kun je kennis maken met verrassende gerechten zoals pompoenpuree met zoutkorst en peer of rigatoni met mosterdbladpesto. De koks zetten groenten uit het seizoen in de hoofdrol. Vlees en vis spelen niet meer dan een bijrol. Het zijn bijgerechten die je per ons kunt bijbestellen.

Noodzaak

Een van de eerste groenterestaurants was De Kas in Amsterdam, schrijft het vakblad. Dat restaurant was vijftien jaar geleden een voorloper met gegrilde wortels en ter plekke gekweekte groenten. Inmiddels zijn er meer groenterestaurants. Cuisinier Luc Kusters vind het nodig dat we minder vlees eten: 'Als we niet willen zullen we uiteindelijk moeten wat we kunnen niet zoveel vlees blijven eten met een groeiende wereldbevolking,' zegt hij.

Inmiddels zijn er meer restaurants, ook buiten de Randstad. Je vindt ze bijvoorbeeld ook in Drenthe. Op de website 'We're Smart World' vind je overzichten van groenterestaurants in de Benelux of elders in de wereld.

(Bron foto: Pixabay)