Nieuws

Richtlijn voor koelketen chrysant beschikbaar

Hoe behoud je de kwaliteit van chrysanten het best na de oogst, tijdens transport of in het handelscentrum. De richtlijn koelketen Chrysant geeft handvatten. Het beste is chrysanten na de oogst direct te koelen.

In het project GreenCHAINge, een project van de Topsector Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en en het Productschap Tuinbouw, werken veredelaars telers en groothandelaren aan verduurzaming van de vervoersstromen. Een van de onderwerpen is het de verbetering van de conditionering in de keten. Hoe kun je een koelketen van chrysanten realiseren? Zijn er richtlijnen?

Richtlijn

Onderzoekers van Wageningen UR Food en Biobased Research brachten de keten in kaart. In een schematisch overzicht zie je richtlijnen voor drie fasen in de keten: voor de teler, voor het transport en voor het handelshuis. De kern van de richtlijn is dat je chrysanten na de oogst direct koelt tot 5°C. Behoud en monitor die lage temperatuur in de hele keten, van kweker tot eindklant.

De richtlijn koelketen Chrysant is in januari beschikbaar gekomen. Het project werd financieel ondersteund door het Nederlandse Ministerie van EZ; TKI & Topsector Tuinbouw en het Productschap Tuinbouw.

(Bron foto: Pixabay)