Nieuws

Rijksdienst zet financiële regelingen uiteen

In een document heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op een rij gezet welke financiële programma’s, maar bijvoorbeeld ook adviesdiensten bestaan voor ondernemers die duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen.

In het document ‘Onderneem, bespaar en innoveer – De overheid helpt’ worden de regelingen per thema genoemd. Naast adviesdiensten (waaronder trainingen, advies op maat en een profielendatabank) en financiële regelingen (zoals subsidies, belastingvoordelen en kredieten) worden in het document ‘garanties’ genoemd. Zo kan de staat bij risicovolle projecten voor een deel van het geïnvesteerde bedrag garant staan.

Agrarisch en overig

In het document komen de thema’s Agrarisch, Energie en Milieu, Internationaal ondernemen, Innovatief ondernemen en Innovatie & Kennis aan bod. Per thema worden de regelingen behandeld. Zo wordt binnen het thema Agrarisch onder meer de Energie Investeringsaftrek ( EIA), de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Vamil-regeling genoemd.

Duurzaam ondernemen

Naast genoemde publicatie heeft de RVO het document ‘Duurzaam ondernemen’ uitgebracht. De insteek van dit document is dezelfde, ondernemers informeren over diverse ondersteunende regelingen, maar met het verschil dat de ondernomen activiteiten gericht zijn op ‘economische groei, winst voor het milieu én een duurzaam imago’.

Internationaal ondernemen

Voor ondernemers die internationaal (willen) ondernemen kan de website ‘Europa om de hoek’ nog een nuttig hulpmiddel zijn. Via een zoekvenster kun je bijvoorbeeld je postcode invoeren om te zien of in de buurt in Europees verband wordt gewerkt aan een project. Zoeken op trefwoord is ook mogelijk. De term ‘groen’ bijvoorbeeld, levert ruim 10 projecten op waaronder ‘Dakpark Rotterdam’ en ‘Groen educatief’.


(Bron foto: Thinkstock)